Annons:

BUN:s knallröda prognos: minus tio miljoner

BUN, Lis Astrid Andersson (S) är ordförande, går mot ett rejält underskott. Foto: Privat

BUN:s knallröda prognos: minus tio miljoner

Efter mars månad såg BUN ut att missa budget med fem miljoner. En månad senare har bedömningen av underskottet fördubblats. Nämnden går mot ett minusresultat på tio miljoner kronor.

Annons:

De tunga nämnderna i Vimmerby kommun har fortsatt svårt att följa sina budgetar. I år väntas BUN missa budget med 10,2 miljoner. Fem miljoner av dem ligger på gymnasiet och 3,6 på förskolan.

Resultatet förklaras främst av interkommunala ersättningarna för gymnasiet. Betydligt fler väljer bort Vimmerby gymnasium än tidigare och bara på den punkten backar kommunen hela åtta miljoner.

”Alltid en osäkerhet”

Det blir även utökade kostnader de provisoriska förskolorna Granebo och paviljongen på Lunden. Där hoppas BUN få utökad budgetram från kommunstyrelsen.

– Det är alltid en osäkerhet såhär års. När det gäller gymnasievalet så är det fortfarande preliminärt och mycket kan hända, men det är en sämre balans än vi förväntat oss. Gymnasiets drift går med överskott på tre miljoner, men elevströmmarna är svåra att påverka, säger förvaltningschefen Birgitha Sahlin.

”Måste gå till förskolan”

Nämnden har inte diskuterat några nedskärningar med anledning av budgetprognosen. Till nästa års budgetår föreslås nämnden få ytterligare tio miljoner kronor. Pengar som riskerar att enbart gå till att täcka upp årets underskott.

– Mycket av det måste gå till förskolan. Det är pengar som vi anser bör gå dit. Vi diskuterar och är inte riktigt där än. Vi hade förstås önskat mycket mer än de här tio miljonerna.

BUN hade önskat 30 miljoner i utökad budgetram och förvaltningen ska nu ta fram konsekvensbeskrivningar för de behov som nu inte kan tillgodoses. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt