Annons:

  • Nio platser att förtidsrösta på i Hultsfred – bara en i Vimmerby

    I Hultsfred finns nio platser att förtidsrösta på. I Vimmerby endast en. Foto: MostPhotos

  • Nio platser att förtidsrösta på i Hultsfred – bara en i Vimmerby

    Leif Larsson, ordförande i valnämnden, menar att man ska utvärdera det hela senare.

Nio platser att förtidsrösta på i Hultsfred – bara en i Vimmerby

Det skiljer sig åt mellan Hultsfreds kommun och Vimmerby kommun. I Hultsfred går det att förtidsrösta på nio platser medan det i Vimmerby bara går på en.
– Jag har noterat det. Det är något vi kommer att utvärdera, säger Leif Larsson, ordförande i valnämnden.

Annons:

Hultsfreds kommun har gett kommuninvånarna hela nio platser att förtidsrösta på. Även Eksjö kommun har spridit ut förtidsröstningen på flera orter. I Vimmerby kommun går det endast att förtidsrösta i Plenisalen i tätorten.

– Jag har noterat det och hur det har fungerat är något vi kommer att utvärdera. Det vi har fokuserat på förutom de generösa öppettiderna är den ambulerande mottagningen. Vid intresse så åker vi ut och det är vad jag vet inte lika vanligt på andra platser, säger Leif Larsson (C), ordförande i valnämnden. 

Varför har ni inte fler fasta platser som Hultsfreds kommun på andra orter?

– Hultsfred och Vimmerby ser inte likadana ut. Det är ganska många i kommunen som har ärenden till Vimmerby varje vecka, som antingen jobbar, studerar eller handlar där. Vimmerby ligger också mitt i kommunen, vilket är ett annat argument. Det handlar också om vilka pengar man lägger på valet. Jag har inte tittat på några sådana jämförelser med Hultsfred eller Eksjö ännu. 

Men de har väl förmodligen en dyrare lösning? 

– Sannolikt är det så, men jag vill se budgetpengar på det först. Det finns med som en av många punkter vi kommer utvärdera.

"Ska utvärdera det"

Leif Larsson har ingen dagsaktuell siffra att redovisa kring hur förtidsröstningen ser ut, men säger att det var ett stort tryck de första dagarna. 

– Första dagarna var det ett väldigt stort intresse. Jag vet att det var väldigt mycket i början och det kan tyda på att förtidsröstningen ökar, men det är fortfarande ett för litet underlag och för få dagar att jämföra med.

Kan det inte vara fördelaktigt ur demokratisk synvinkel att låta väljarna rösta på flera orter?

– Det är något vi ska titta på och göra en utvärdering av. Givetvis är det ett intressant upplägg man har i de andra kommunerna, men just den ambulerande delen ger många fördelar. Det gör att vi åka ut när behovet finns och inte bara följa de exakta tider man hade haft öppet i Södra Vi annars. 

Skulle man inte kunna ha en form av ambulerande röstmottagare, som åtminstone en dag besöker varje ort?

– Den typen av funderingar finns också med när vi ska utvärdera det här. Men vi får se hur förtidsröstningen ser ut först och jag vill inte uttala mig om det förrän vi ser utfallet. Vi har betydligt fler vallokaler än både Hultsfred och Eksjö, och det beror på strukturen i kommunen. Det är inget märkligt med det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt