Annons:

C-förslaget: Få betalt för att flytta till glesbygden

Centerns förslag innebär att man ska få betalt för att flytta till glesbygden. Foto: Pixabay

C-förslaget: Få betalt för att flytta till glesbygden

Centerpartiet vill betala för att få fler människor att flytta till glesbygden. Människor som gör det ska kunna bli av med sitt studielån.

Annons:

På många platser i landet, främst i små kommuner på landsbygden, råder stor kompetensbrist. Det vill Centerpartiet ändra på genom att skriva av studielånet för människor som flyttar till glesbygden.

Den som tagit examen och flyttar till en av de kommuner som partiet pekar ut kan få tio procent av studieskulden avskriven varje år. Ett liknande system finns i Norge.

– Vi ser att vissa landsbygdskommuner har svårt att locka till sig utbildad personal. Samtidigt vet vi att det många som hyser en dröm om att bo lite mer lantligt. Då tror vi att det här skulle kunna bli ett incitament för att faktiskt ta steget, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson.

Max 300 000 kronor

Avskrivningen har ett tak på 300 000 kronor. Flera varianter av förslaget har tidigare presenterats av Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Alla riksdagens partier har varit överens om att det här vore en bra idé. Det vore bra, rimligt och välkommet om regeringens såg till att det här levererades redan nu till årsskiftet. Annars tar vi tag i det efter valet.

Förslaget bedöms max kosta 200 miljoner kronor per år. Ingen kommun i Kalmar län omfattas av förslaget. Nedan hittar du vilka kommuner du kanske kan flytta till om du vill bli av med studielånet.

Fakta

Dessa kommuner föreslås beröras av förslaget:
  • Norrbottens län: Arjeplog, Arvidsjaur, Bodens, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Pajala, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå kommuner.
  • Västerbottens län: Bjurholm, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Vindeln och Åsele kommuner.
  • Västernorrlands län: Sollefteå och Ånge kommuner.
  • Jämtlands län: Samtliga kommuner förutom universitetsstaden Östersund.
  • Gävleborgs län: Ljusdals kommun.
  • Dalarnas län: Malung, Mora, Orsa, Vansbro och Älvdalens kommuner.
  • Värmlands län: Torsby kommun.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt