Annons:

Kommunen markerar mot Telia:

Nu markerar kommunen mot Telia efter deras beslut att stänga ned kopparnätet.

Kommunen markerar mot Telia: "Det är inte sanningen"

Kommunen reagerar kraftigt på att Telia tänker stänga kopparnätet. Nu bjuder de in telekomjätten till ett möte.
– Vi vill markera vårt missnöje, säger Tomas Peterson (M).
Totalt berörs 700 abonnenter.

Annons:

Senast i oktober nästa år ska 25 telestationer med kopparledning kopplas ned i Vimmerby kommun. 700 abonnenter är berörda. 

Kommunstyrelsen har reagerat på Telias neddragning – och vill ha ett möte telekomjätten.

– Vi har bjudit in Telia till ett möte med förvaltningschefer och politiker så snart som möjligt, det blir troligen i augusti. Vi har inte så stora förhoppningar på förändringar men vi vill markera vårt missnöje, säger Tomas Peterson (M).

Man vill ha en konsekvensdiskussion, förklarar Helen Nilsson (S). 

– Man gör det här utan några garantier på att det ersätts på ett funktionellt sätt. I broschyren låter det bra, men det är inte lika bra för de som drabbas. Det ser vi nu i Västervik, säger hon. 

"Det är anmärkningsvärt"

I Vimmerby handlar det om 25 telestationer. I Hultsfred inte en enda. 

– Det är många just hos oss och en stort geografiskt område. Det är anmärkningsvärt, säger Peterson. 

Vad är ni rädda för?

– Att det inte ska gå att ringa, att det ska få konsekvenser på den sociala sidan, på trygghetssidan med larm som går på telenätet. Det är så pass grundläggande i en infrastruktur att det finns telefon och att det är bra telefoni, det måste finnas, säger kommunalråden.

Att kunna omvända Telia blir svårt, tror duon. 

– Vi vill mer prata med dem och se hur de ser på konsekvenserna. Vilka områden som vi behöver titta närmare på och vad de har för erfarenhet från tidigare. De brukar vara fast beslutna, men att de får göra så här är märkligt. De påstår att de moderniserar och gör det bra, men det är inte sanningen eller verkligheten.

Bekostade adsl-utbyggnaden

Tomas Peterson tänker trycka på att kommunen var med och bekostade adsl-utbyggnaden. 

– För 15 år sedan var vi med och bekostade så att det drogs till alla deras telestationer. Därför tycker jag att vi som motkrav ska ha att de får bygga fiber där det är nära till fastigheter i mer generös omfattning. Som Vibo i Tuna, där säger att det är för litet och det uppstår en del spärrar här. Det får vi prata med Telia om. 

Fakta

Stationerna i Vimmerby kommun som berörs är Alsta by, Björkhult, Blägda, Brantestad, Djurstorp, Flaka, Flohult, Grönsved, Halsjöbo, Hällerum, Höckhultsnäs, Ljusnefall, Mjösjöhult, Mossnäs, Pelarne, Slättfall, Solhult, Toverum, Tyresbo, Ventzelholm, Vrångfall, Väderum, Älö, Össebo och Östantorp.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt