Annons:

INN om VOK-skogen: ”Blivit en galen process”

Centerpartiet och Ingela Nilsson Nachtweij (C) vill se en bred utredning i förskolefrågan. Foto: Simon Henriksson

INN om VOK-skogen: ”Blivit en galen process”

Centerparitet är fortfarande för att genomföra en detaljplan för ny förskola i VOK-skogen. Men inom partiet argumenterar många för en helt annan lösning.
– Det har blivit en galen process, anser oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Centerpartiet tycks kluvet i frågan om den nya förskolan. Flera ledamöter har öppet kritiserat planen på en förskola i VOK-skogen samtidigt som partiet står fast vid beslutet att genomföra en detaljplaneändring i VOK-skogen med syfte att tillåta byggnation av en förskola i området.

– Det enda vi har gjort är att vi har beställt en detaljplan och det har vi förankrat i partiet. Men vi har inte tagit något byggbeslut, vi vet bara att vi har ett behov. Nu har vi hyrt paviljonger i fem år och då har vi möjlighet att föra en medborgardialog där vi lyssnar på personalen och föräldrarna. Bygger vi tio avdelningar till i VOK-skogen kan det bli 21 avdelningar där. Det innebär uppemot 420 förskoleplatser. Det är en aspekt som vi måste diskutera.

 "Måste kräva beräkningar"

Nilsson Nachtweij vill nu se en bred utredning i ärendet.

– Vi politiker måste kräva beräkningar på flera olika alternativ som vi kan väga för att kunna förklara för folket varför vi sedan väljer något av det. Jag tycker att vi behöver den riktigt breda diskussionen och vi behöver även prata kvalité, inte bara pengar.

Är ni motståndare till att bygga en förskola i VOK-skogen nu?

– VOK har aldrig varit vårt förstaalternativ utan det har varit kyrkans mark. Det är många centerpartister som pressar på i den här frågan och vi vill ha en diskussion och nu har vi tid med det. Det har blivit en galen process och väldigt mycket opinion.

Är VOK-skogen ert sistaalternativ?

– Det går inte säga. Skälet till att VOK kom fram var att det var kommunal mark som man kunde få till snabbt. Nu är paviljongerna hyrda i fem år och det finns flera olika platser att bygga på om man inte låser fast sig vid att det ska vara tio avdelningar. Det vore också jättebra om vi kan få fram underlag för hur mycket billigare det blir att bygga en förskola med tio avdelningar jämfört med två med fem.

Har partiets åsikt påverkats av den kritik förslaget fått från allmänheten?

– Det lyfts de funderingarna och vi har en öppen diskussion i partiet, men vi har inte fått mycket kritik för att vi gick med på att ändra detaljplanen. Däremot har vi fått mycket mejl och frågor om andra marker. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt