Annons:

Glennfalk: ”Itsam som ska lösa det i så fall”

Förra kommunalrådet Micael Glennfalk (M) menar att ansvaret för den muntliga överenskommelsen vilar på Itsam. Foto: Jakob Karlsson

Glennfalk: ”Itsam som ska lösa det i så fall”

Micael Glennfalk anser sig inte ha givit några muntliga löften till fiberföreningen i Rumskulla.
– Allt var ju utlagt till Itsam, säger han.

Annons:

I dag publicerade Dagens Vimmerby en intervju med Claes Henckel, som är mycket besviken på Vimmerby kommuns hantering av fiberprojektet i Rumskulla. Sju fastigheter blir nu utan fiber sedan kommunen, enligt Henckel, brutit ett muntligt avtal. Överenskommelsen ska ha gjorts med Itsam och dåvarande kommunalrådet Micael Glennfalk.

Glennfalk menar att diskussionen med byalaget i Rumskulla legat på Itsams ansvar.  

– Jag ger inte några muntliga löften. Det jag i så fall har lovat är att titta på ärendet, men jag kommer inte ihåg ärendet. Nu har jag släppt det helt och hållet. Att de skulle gräva kommer jag ihåg, för det skulle bli billigare för kommunen. Sedan lämnade vi över det till Itsam att hantera det.

Itsam hänvisar alla kommentarer till Vimmerby kommun.

– Det är det vanliga man gör där uppe, det är det vanliga bland tjänstemän. Itsam var med på det här och skulle expediera ärendet. Det förelades inga avtal för oss.

Varför finns det inget skriftligt avtal?

– Det är ju Itsam som ska lösa det i så fall. De ska förelägga det till fibergruppen i så fall.

Borde inte ni ha krävt ett skriftligt avtal?

– Allt var ju utlagt till Itsam. Vimmerby Fibergrupp var en beredningsgrupp till kommunstyrelsen och där togs bara principiella beslut. Vimmerby Fiber var ingen operativ grupp. Sådana här praktiska saker hade Itsam en budget för.

Det är Itsams ansvar?

– Ja, det är inte ens så att kommunen skriver under de avtalen.

Hade du själv någon diskussion med Claes Henckel?

– Det minns jag inte. Han ringde då och då och jag var angelägen att ta med så många som möjligt för några hörde av sig till mig som inte kom med. Det var lite diskussioner om hur ledningen skulle dras.

Henckel uppfattar att du personligen har gett det här löftet.

– Det var nog snarare så att vi konstaterade att det här var ett bra förslag eftersom det skulle spara pengar.

Du minns inte hur många fastigheter som skulle omfattas av förslaget?

– Nej, men jag kan se dragningen framför mig på kartan.

Nu hävdar byalaget att man inte får de pengar man lovats.

– Men har man inte sparat in de pengarna då? Det var de pengarna som man sparade in på grävning som skulle gå till sträckorna. I så fall har Itsam lagt pengarna som sparades in på något annat, men jag vet inte. Tyvärr har det gått för lång tid sedan jag slutade för att jag ska ha koll på det här ärendet. Finns det inte i protokollet så har det inte tagits upp på det sättet.

Det som finns i fiberprotokollen är en presentation av ärendet från ett protokoll den 24 september 2014. Då skriver man så här: ”Inget beslut tas i frågan nu, måste titta över det ekonomiska”. Enligt protokollen, som DV gått igenom, fattades det sedan inget formellt beslut i frågan i det forumet. 

Fotnot: Senare i dag publicerar vi en artikel med Tomas Petersons syn på ärendet. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt