Annons:

Besvikelse i Rumskulla fiber: ”Det är oacceptabelt”

Claes Henckel i Rumskulla Fiber är mycket irriterad över kommunens hantering av fiberprojektet i Rumskulla. Foto: Jakob Karlsson

Besvikelse i Rumskulla fiber: ”Det är oacceptabelt”

Ett företag och tre hushåll i Rumskulla blir utan fiber. Byalagets Claes Henckel anser att kommunen brutit parternas muntliga avtal och är mycket besviken på agerandet. Kommunen anser att man uppfyllt villkoren i överenskommelsen.
– Ibland är politikerförakt välgrundat, anser Claes Henckel.

Annons:

Byalaget i Rumskulla tog över grävandet av två stamsträckor från Itsam, Vimmerby kommuns IT-bolag. På det sättet skulle det bli billigare – och fler hushåll i Rumskulla kunde därmed få fiber.

Men något skriftligt avtal uppfördes aldrig mellan parterna. Nu är besvikelsen i Rumskulla stor och byalagets Claes Henckel menar att kommunen sviker sina löften.

– Vi tog över grävandet av två stamsträckor som kommunen skulle bekosta eftersom vi grävde billigare än kommunen. På det sättet skulle vi kunna gräva fler sträckor.

 Skriftligt avtal saknas

Claes Henckel uppger att överenskommelsen gjordes med Itsam och förra kommunalrådet Micael Glennfalk. Itsams projektledare vill inte svara på några frågor – och Glennfalk känner inte till något löfte.

Det som saknas är 600 000 för den sista sträckan, som skulle ha gett sju fastigheter fiber. Fyra av dem har byalaget skrivit avtal med. Handpenningen betalades in för nästan två år sedan. Men något skriftligt avtal finns inte.

– Byalaget i Rumskulla hade inget skriftligt avtal med Vimmerby kommun. Vi har litat på att kommunen ska stå vid sitt ord. Men under resans gång så har projektet haft stora problem och man har börjat darra i knävecken. Itsam meddelade att de bara kunde betala 60 procent av vår kostnad och då exploderade jag. Vi fortsatte ändå, för annars skulle man ha fått lägga ned hela projektet.

Byalaget hade behövt 600 000 kronor till för att slutföra den sista sträckan. Nu får man bara 300 000 kronor.

– För en tid sedan var Tomas Peterson (kommunalråd) positiv till de här 600 000, även om kommunen även fått kostnader för blåsning och fiberdragning. Nu har vi accepterat de här 300 000 kronorna. Jag kan inte gå till domstol eftersom jag inte har något på papper, men det är tråkigt att man inte kan lita på sagda ord.

 "Mycket besviken"

Den muntliga överenskommelsen gjorde byalaget med Micael Glennfalk (M) och Itsam, enligt Henckel.

– Det är Glennfalk som inte vill stå för de här löftena. Nu säger han att man inte har lovat det här. Jag är mycket besviken på kommunens agerande samtidigt som man får säga att kommunen också ställt upp och hjälpt många i kommunen att få fiber. Det är både och.

Varför skrevs inget skriftligt avtal?

– Vi har inte haft det här skriftligt och det här var en överenskommelse vi gjorde med Itsam, vi hade diskussionerna med dem. Den första stamsträcken betalade de ut enligt överenskommelsen, men sedan insåg man att man inte kommer lyckas med projektet. Att inte stå för sina ord… Ibland är politikerförakt välgrundat. Vi var ett byalag som tog över det här och jag tog jag för givet att kommunen skulle stå för sina löften. Vi jobbade tillsammans och kommunen ville inte skriva något avtal. Itsam försöker rädda sitt eget skinn nu, men de har inte haft ekonomisk kontroll på det här.

Kommer ni driva process mot kommunen?

– Vi har jobbat med det i fem år och vill stänga ihop det här nu. Jag kommer agera och markera på något sätt för att man inte håller ingångna avtal. På det sättet kommer jag markera för det är oacceptabelt.

”Varit framgångsrikt”

Totalt sett är Henckel ändå nöjd med projektet.

– Summa summarum har Rumskulla fibrerats med undantag av sju hushåll. På det sättet har det ändå varit framgångsrikt för Rumskulla. Kommunen har hjälpt oss men de har inte hållit avtalen och det är djupt beklagligt.

Totalt är det sju juridiska personer som velat ha fiber, men som nu inte får.

– När det gäller de tre andra har kommunen inte lovat något för att det kanske skulle bli för dyrt. Det har jag förståelse för, något hushåll skulle kosta 160-170 000. Det är svårt att få det hundraprocentigt.  

Fotnot: Intervju med Micael Glennfalk kan du läsa här. Itsam hänvisar alla kommentarer till Tomas Peterson. Intervju med honom kan du läsa här

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt