Annons:

Efter flyktingstoppet – Hultsfreds politiker utreds för tjänstefel

Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun. Foto: Hultsfreds kommun

Efter flyktingstoppet – Hultsfreds politiker utreds för tjänstefel

I december fattade Hultsfreds politiker ett unikt beslut – de satte stopp för sin flyktingmottagning. Beslutet har lett hot om vite – och nu utreds även politikerna för tjänstefel.
– Jag hade hoppats på större förståelse. Vi är ju en av de kommuner som tar emot flest nyanlända, säger Lars Rosander till SR Kalmar.

Annons:

Beslutet innebär bland annat att Hultsfred medvetet strider mot socialtjänstlagen eftersom nyanlända nyinflyttade inte kan få försörjningsstöd. Nu har Polisen inlett en utredning om tjänstefel. Politikerna anmäldes av en privatperson. 

– I vårt demokratiska samhälle ska vi ju kunna lita på att myndigheter tillämpar svensk lag. Sunda förnuftet säger att det måste gå att få en rättslig prövning av myndigheter när de inte följer lagen, säger den privatperson som valt att driva ärendet vidare till SR Kalmar. 

"Lite märkligt"

Hultsfred är en av de kommuner i landet som tagit emot flest nyanlända – och syftet med beslutet är främst att minska invandringen till kommunen. Man vill också skapa en bättre arbetssituation för sina anställda. 

Till SR uttrycker Lars Rosander (C), kommunstyrelsens ordförande i Hultsfreds, förvåning över att en förundersökning ska inledas.

– Jag tycker det är lite märkligt, men det får väl ha sin gång så får vi se hur det faller ut. Hade vi inte tagit det här beslutet hade vi brutit mot arbetsmiljölagen exempelvis. Vi riskerade att hela socialförvaltningen skulle gå hem sjukskrivna, vilket skulle få allvarliga konsekvenser för både hälsa och vår övriga verksamhet, säger han.

IVOInspektionen för vård och omsorg, har dömt ut ett vite på en miljon kronor om kommunen inte börjar tillämpa socialtjänstlagen igen. Det beslutet kommer kommunen att överklaga. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt