Annons:

SD missade möte om nya organisationen:

Sandor Högye (SD) kunde på grund av sjukdom inte delta på det första mötet om den politiska organisationen.

SD missade möte om nya organisationen: "Alla partier borde bojkottat mötet"

Sverigedemokraterna var det enda partiet som inte deltog när den beredning som ska ta fram ett förslag på en ny politisk organisation efter valet 2018 hade sitt första sammanträde. Sandor Högye, som skulle deltagit, låg på sjukhus.
– Vad vi i opposition framför spelar ju ingen roll, så jag tycker att alla partier i opposition kunde ha bojkottat mötet, säger SD-ledamoten.

Annons:

Sandor Högye var inlagd på sjukhus när det första mötet hölls i den organisationsberedning som ska ta fram ett förslag för den politiska organisationen efter 2018. Någon annan sverigedemokrat kom inte heller. 

– Jag hade relativt allvarliga problem med hälsan och det måste ha blivit en miss. Jag var säker på att ersättaren skulle vara med, att han skulle få ett meddelande från kommunen, säger Sandor Högye (SD).

Hade du meddelat att du inte kunde delta?

– Ja, genom Anneli (Jakobsson, ordförande för SD i Vimmerby). Jag låg på sjukhus helt enkelt när det här var aktuellt och ska ta det väldigt lugnt ett tag.

Bengt Barkstam tidigare ordförande för SD i Vimmerby riktade stark kritik mot att Sandor Högye inte deltog på mötet. På sin Facebook-sida skrev han att det här var "det viktigaste mötet den här mandatperioden", att "naturligtvis så kom inte Sandor Högye". Barkstam kallade det för "en total katastrof". 

Sandor Högye vill inte kommentera den kritiken, utan säger "att det är hans åsikt".

– Bengt Barkstam är utesluten ur Sverigedemokraterna helt och hållet, säger Högye. 

Avgick inte han självmant?

– Jo, från uppdragen, men sedan ombads han att lämna partiet helt och hållet.

Av partiet centralt?

– Vad jag förstår är det Anneli som pratat med honom å SD:s vägnar, ja. 

Varför ombads han att lämna?

– Det får du fråga andra, inte mig.

Tycker att mötet skulle bojkottats

Sverigedemokraterna vill att den politiska organisationen ska förbli orörd efter valet 2018. 

– Det ska förbli som det är. Vill man spara pengar kan man ta bort en kommunalrådslön. Vimmerby är en liten kommun, det behövs inte två kommunalråd.

Han tycker att samtliga partier borde ha bojkottat det första mötet. 

– Alla oppositionspartier borde kanske ha bojkottat mötet. Det spelar ju ingen roll vad jag tycker, eftersom Moderaterna och Socialdemokraterna har det här i sin hand. De kan genomföra det de vill vad vi än säger. Min privata synpunkt är att det borde ha bojkottats. Det är meningslöst att diskutera när de redan har bestämt sig för vissa saker.

Kommer ni att gå på de kommande mötena?

– Ja. 

Inte orolig för sin politiska framtid

Sandor Högye tror inte heller att hälsoproblemen kommer hålla honom borta från politiken särskilt länge. Han tror att han är tillbaka till nästa sammanträde i kommunfullmäktige. 

– Jag är nog med på nästa möte, fullmäktige till att börja med, men fram tills dess hoppar jag nog det mesta. 

Vad är det för hälsoproblem?

– Det är hälsoproblem helt enkelt, vi behöver inte gå närmare in på det. 

Är du orolig för din politiska framtid?

– Nej, jag sitter ju här och pratar med dig. Jag tror att det kommer gå bra. Jag brukar inte oroa mig för saker jag inte kan göra något åt.

Bengt Barkstam har fått möjlighet att kommentera Sandor Högyes påstående och hur han ser på det kan ni läsa senare. Trots upprepade försök har vi inte lyckats nå den lokala SD-ordföranden, Anneli Jakobsson. Inte heller länsordförande Mattias Bäckström Johansson har gått att nå.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt