Annons:

Här är Vänsterpartiets eget rambudgetförslag

Vänsterpartiet lägger fram ett eget rambudgetförslag. På bilden partiets Peter Fjällgård och Lars Johansson.

Här är Vänsterpartiets eget rambudgetförslag

Majoritetens förslag till rambudget för 2018 har fått stöd av Centerpartiet. Nu lägger Vänsterpartiet ett alternativt rambudgetförslag.
25 miljoner kronor går till barn- och ungdomsnämnden om V:s budget får stöd i fullmäktige.

Annons:

Vänsterpartiet anser inte att de tio miljoner kronor som majoriteten med stöd av Centerpartiet föreslår till barn- och utbildningsnämnden räcker. I stället vill de skjuta till ytterligare 15 miljoner kronor.

– De 10 miljoner som majoriteten tillskjuter BUN räcker inte ens till att öppna de nu planerade nya förskoleavdelningarna. Den mycket pressade situationen inom förskolan måste tas på allvar, och därför lägger vi detta rambudgetförslag, säger Lars Johansson, gruppledare för Vänsterpartiet. 

De 25 miljoner kronorna vill V, som hittills är enda parti att lägga ett eget förslag, använda till att öppna nya förskoleavdelningar, minska barngruppernas storlek och förbättra förskolepersonalens arbetssituation.

"Situationen är mycket pressad"

Vänsterpartiet skriver i ett pressmeddelande att "de senaste åren har antalet barn ökat kraftigt i såväl förskola, grundskola och i särskolan samtidigt som de ekonomiska medlen inte ökat i samma takt". 

V menar att övriga partier inte tar situationen på allvar. 

– Vi har länge vetat att situationen inom förskolan är mycket pressad, något som går ut över både barn och personal. Ändå gör majoriteten långt ifrån tillräckligt för att komma till rätta med problemen. De säger gärna att de satsar, men när behoven enbart inom förskolan är 23 miljoner säger det sig självt att 10 miljoner till BUN inte är tillräckligt. 

Vinsten: 9,5 miljoner

Vänsterpartiet ska finansera satsningen på förskolan genom att fyra miljoner av oförutsedda medel fördelas till BUN och genom att V lägger ett lägre krav på vinst i kommunen. 

Enligt Vänsterpartiets budget blir kommunens vinst 9,5 miljoner kronor. Förutom tillskottet till BUN är fördelningen till de olika nämnderna detsamma i Vänsterpartiets rambudget. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt