Annons:

Ännu mer till verksamheterna när rambudgeten antogs

Helen Nilsson (S) fick igenom sitt partis och Moderaternas rambudgetförslag i fullmäktige. Foto: Jakob Karlsson

Ännu mer till verksamheterna när rambudgeten antogs

Alldeles nyss fattade kommunfullmäktige beslut om budgetramarna för 2018. Bara timmar innan möte reviderade majoriteten sitt ursprungliga förslag – och valde att tillföra mer medel till verksamheterna.

Annons:

Jämfört med årets budget får både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden tolv miljoner mer att röra sig med 2018. Kommunstyrelsen får sex miljoner. Exakt vad pengarna ska gå till avgörs av detaljbudgeten som tas beslut om i höst.

Beslutet innebär alltså en förändring från det förslag som klubbades i kommunstyrelsen i våras.

– Det är rätt angenämt att vara förtroendepolitiker. Vi har några starka år bakom oss, 2017 är starkt och 2018 ser bra ut, kommenterade kommunalrådet Tomas Peterson (M) budgeten.

Ett alternativt förslag

Centerpartiet kritiserade den sena förändringen av budgetförslaget. Partiet stod bakom det initiala förslaget och valde att avstå från att delta i beslutet på grund av majoritetens förändrade beslut.

Vänsterpartiets hade lagt det enda alternativa förslaget och fick Miljöpartiet och Liberalerna med sig på sin linje. V:s innebär ett sämre resultat och mindre amortering, men betydligt mer medel till verksamheterna.

Yttrade sig inte

Rambudgeten innebär ett resultat på 20,2 miljoner kronor. Nettokostnaden för kommunens verksamhet väntas landa på 909,8 miljoner jämfört med 849 miljoner i utfall 2016 och 864 miljoner i budget 2017. Kommunala skattesatsen stannar på 22,36 procent.

Liberalerna och Sverigedemokraterna var enda partierna i fullmäktige som inte yttrade sig i budgetdebatten.

Kristdemokraterna valde att avstå i beslutet på grund av missnöje med budgetprocessen. Även SD valde att avstå utan att berätta varför. 

”Ska berömma majoriteten"

Den hetaste delen av budgetdebatten uppstod efter att Erik Paulsson (C) kritiserat Moderaterna för att gå Vänsterpartiet till mötes.

– Ni lägger er nära Vänsterpartiets skattehöjarpolitik i stället för att ta ansvar för ekonomin, sa Paulsson.

– Tvärtom ska man ju berömma majoriteten att man tagit till sig det här. Vi måste satsa mer på verksamheten. Det ska majoriteten ha beröm för medan du och Centerpartiet står för att ni inte vill ha pengarna i verksamheten, sa Lars Johansson (V).

– Det är inte ansvarsfullt att lägga budgetar som inte går att hålla. Vi känner att möjligheten finns att lägga till de här fem miljonerna, menade Tomas Peterson (M).

Centerpartiets oppositionsråd meddelade sedan att oppositionspartiet avstår från att delta i två delar av beslutet, men begärde sedan ajournering för andra gången. Efter en mycket rörig röstningsprocess fick majoriteten till slut igenom sitt nya budgetförslag med följande siffror: 24 ja och 4 nej. 15 ledamöter valde att att avstå från beslutet.

Mer om budgetdebatten kommer på DV senare. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt