Annons:

Vågar inte ge löfte om lösning för buskörningen –

Daniel Nestor (S) hoppas att bommarna vid ishallsparkeringen ska ha effekt.

Vågar inte ge löfte om lösning för buskörningen – "Tittar på de konkreta åtgärderna"

Nu har det nya samhällsbyggnadsutskottet haft sitt första möte. Skrivelsen från ett drygt 90-tal Vimmerbybor om att buskörningen måste ta slut har förstås varit på agendan.
– Vi kommer titta på de konkreta åtgärder som är föreslagna, säger utskottets ordförande Daniel Nestor (S).

Annons:

Skrivelsen, som undertecknats av ett drygt 90-tal boende i området kring ishallsparkeringen, Skyttegatan samt Jägaregatan, väckte stort intresse när den blev offentlig.

Vimmerbyborna sätter ned foten kring buskörningen och kräver att den motorburna problematiken får ett slut.

I den omfattande skrivelsen tog man upp problemet, konkretiserade vad den innebär för de närboende och gav förslag på åtgärder för att få bukt på buskörningen.

"Många av oss är trötta på att ständigt lägga sig med en klump i magen, stress i kroppen och oro i bröstet då vi fått allt för många kvällar samt nätter förstörda. Den ständiga ovissheten kring om vi kommer kunna somna eller hållas vakna, om vi kommer få sova eller bli väckta, hur många gånger vi i så fall kommer bli väckta, om vi kommer ges möjlighet att somna om efter att ha blivit väckta eller om vi tvingas vara vakna tills morgonklockan ringer för en ny arbetsdag/skoldag/dag. Får vi människor inte den livsnödvändiga återhämtning som sömnen ger oss påverkas hela vår livssituation negativt, i princip allt blir lidande på ett eller annat sätt - Fysisk och psykisk hälsa, välmående, humör, energi, familjeförhållanden, barn, vuxna, förpliktelser såsom arbete, skola med mera", gick det att läsa. 

Haft sitt första möte

Daniel Nestor (S), ny ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, meddelade samma vecka att kommunen tar situationen på allvar.

– Det jag kan konstatera är att det här är en problematik som det inte går att blunda för. Man ska kunna känna sig trygg, oavsett var man bor, med att man har en bra trafiksituation. Ingen ska känna att kommunen nonchalerar det här. Vi tar det på största allvar från politikens sida och det gör tjänstemännen också.

Ett par veckor har gått och utskottet har haft sitt första möte.

– Vi har lyft frågan nu och tar den vidare på så sätt att vi kan kommer föra en diskussion med skrivelsens författare och titta på de konkreta åtgärder som är föreslagna. Den kommer även att skickas vidare till lokala Brå. Vi styr inte över Brå, men skickar den vidare dit och det kommer också föras diskussioner om den på trafiksäkerhetsrådet, säger Daniel Nestor.

Skrivelsen blir ett underlag

Socialdemokraten ser att själva skrivelsen i sig kan användas som underlag framöver.

– Det är jättebra att den finns på pränt och vi kommer ha den som underlag i dialogen med polisen framåt. Vi får mycket till oss men all information kanske inte alltid når polisen. Då är det bra att ha det här som underlag, så vi kan dela samma bild om problematiken. Nu har vi den här skrivelsen och något att peka på gentemot polisen. Det är ändå över 90 personer som skrivit under den.

I samma veva som skrivelsen nådde kommunen togs bommarna vid ishallsparkeringen i drift, som stänger av parkeringen nattetid.

– Vi tittar också på om bommarna kan påverka åt det positiva hållet.

Har ni fått några signaler kring det ännu?

– Jag har inte fått till mig om det blivit bättre eller sämre. Det är fortfarande så pass tidigt att säga något, men vi kommer givetvis följa upp det och det är något vi får utvärdera framöver.

Är några av åtgärderna som föreslagits möjliga att genomföra?

– Vi får titta på det, både vad som är ekonomiskt görligt och vad som är lagligt. 

Kan inte flytta runt problematiken

Det är viktigt att hitta långsiktiga och hållbara lösning, betonar Daniel Nestor.

– Det hjälper inte att bara flytta runt problematiken. Vi måste ha lösningar som fungerar på längre sikt. Att genomföra kostsamma lösningar som bara flyttar problemet en liten bit bort är inte vad vi ska göra. 

När kan ni ha ett besked kring åtgärder?

– Jag har ingen tidsram på det just nu, men vi kommer följa upp det. 

När kan ni ha hittat en lösning på problematiken?

– Jag vågar inte säga något om det nu. Det här är något som går i vågor också. Vissa år ökar bilintresset, vissa år minskar det. Det handlar väldigt mycket om vilka som aktiva och unga just nu. Det finns trender inom allt och det går i vågor.

"Finns två läger"

I samband med publiceringen av skrivelsen uppstod en stor diskussion på Dagens Vimmerbys sociala medier.

– Jag har läst folks kommentarer och det finns två läger. Jag vill verkligen betona att vi inte vill stoppa intresset för bilar. Det är inte det som det handlar om. Vi ska skapa utrymme och plats för att alla unga känner att de har en meningsfull fritid. Vi vill inte stoppa deras fritidsintressen, men samtidigt ska man följa lagar och regler.

HÄR kan du läsa hela artikeln om skrivelsens innehåll om du missat det tidigare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt