Annons:

Verksamheten i Vimmerby läggs inte ned:

Arbetsmarknads- och integrationsenheten kommer inte läggas ned. Foto: MostPhotos

Verksamheten i Vimmerby läggs inte ned: "Gör ett värdefullt jobb"

Socialnämnden ska spara drygt fyra miljoner kronor 2023. Nu har man utrett om det går att lägga ned arbetsmarknads- och integrationsenheten. Nej, säger den samlade politiken.
– Vi kom fram till att man gör ett så pass värdefullt jobb, säger nämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

Socialnämnden brottas med stora ekonomiska problem. Bokslutet för 2022 ser ut att landa på ett underskott på 18,7 miljoner kronor. Trots det ska nämnden spara drygt fyra miljoner kronor 2023. 

– Eftersom vi har fått det här besparingskravet på oss, så har vi tittat på vad som inte är lagstadgad verksamhet för att se vad vi kan göra. Vi ställde frågan var vi skulle kunna minska våra kostnader och beställde då en utredning och en konsekvensbeskrivning av vad ett effektiviseringsförslag riktat mot arbetsmarknads- och integrationsenheten skulle innebära, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Men att lägga ned verksamheten blir inte aktuellt.

– Nej, vi kom fram till att man gör ett så pass värdefullt arbete på enheten. Vi har lyckats minska våra kostnader för försörjningsstöd och många har kommit ut i arbete och studier. Vi tror att det skulle kosta oss mer att lägga ned verksamheten, säger Berglund.

Vad hade besparingen i ett inledande skede varit om man lagt ned verksamheten?

– Det vet vi inte. Vi måste jobba med människor långt från arbetsmarknaden och är osäkra på hur det skulle slå mot försörjningsstödet. På ett år så skulle hela besparingen kunna ätas upp av ett höjt försörjningsstöd. Vi går dessutom in i en lågkonjunktur och då såg vi inte någon rimlighet i att lägga ned verksamheten.

Eniga i nämnden

Totalt handlar det om 4,5 tjänst på enheten.

– Så verksamheten kommer fortsätta precis som tidigare. Vi såg helt enkelt för stora konsekvenser och var helt eniga i nämnden om att behålla den. 

Hur ska ni hitta pengarna istället?

– Det blir nästa femma det. Man jobbar hela tiden med att titta på vad vi kan göra för att minska kostnader. Det som framför allt skulle spara oss pengar är att få behålla vår personal. Att nyanställa – och hela introduktionsdelen – kostar väldigt mycket. Så det handlar om att hitta en arbetsmiljö som gör att människor vill vara kvar på sitt jobb. Men det är inget som får effekt i år troligen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt