Annons:

  • Trots protester – här kan det bli ett stort antal nya bostäder

    Väster om sjön Borstingen kan det bli ett 40-tal nya bostäder. Bilden visar badplatsen vid Borstingen. Foto: MostPhotos

  • Trots protester – här kan det bli ett stort antal nya bostäder

    Helen Nilsson (S) säger att man nu går vidare med planerna. Foto: Simon Henriksson

Trots protester – här kan det bli ett stort antal nya bostäder

Den västra sidan av sjön Borstingen är lämplig för nya och strandnära tomter. Det ansåg kommunen och nu går man vidare med planerna – trots protester.

Annons:

När ett flertal av de senaste årens stora bostadsprojekt i kommunen närmade sig målgång började man se över vilka områden som kunde stå näst på tur för exploatering. 

I början av 2022 gick kommunen vidare med både västra Borstingen och Ulriksdalsområdet. 

Mest aktuellt i nuläget verkar villatomter i strandnära läge vid Borstingen vara. Sjön Borstingen ligger strax utanför centralorten och enligt förslaget till ny översiktsplan, som ska klubbas under nästa år, finns området med som ett framtida bostadsområde.

Sammanlagt kan det handla om ett 40-tal nya bostäder i attraktivt läge. Miljö- och byggnadsnämnden har inte sett några hinder för bostadsbyggnation väster om Borstingen. Samtidigt ansåg nämnden att det var viktigt att ta hänsyn till en del och det bland annat om att strandskyddet på 100 meter ska gälla samt att det bör vara ett småskaligt bostadsbyggande med skogskorridorer för landskapsbildens skull. 

"Gjort ett omtag"

Men ett 75-tal personer reagerade starkt mot planerna och ansåg att området är för värdefullt för rekreation och att sjön är för känslig för ytterligare byggnation och bostäder. 

Istället ansåg personerna att kommunen skulle titta på andra mer lämpliga områden för bostäder i sjönära läge.

Det framgick av ett yttrande över kommunens nya översiktsplan under samrådstiden som nyligen avslutades. 

Men kommunen kommer gå vidare med exploateringen av området ändå. En enig kommunstyrelse tog beslut om att lämna ett positivt planbesked. 

– Vi lämnar ett positivt planbesked för att kunna starta upp arbetet där. Det kom in yttranden i ÖP-arbetet och vi har tagit till oss dessa åsikter och gjort ett omtag. Vi anser ändå att vi kan gå vidare och tar med oss åsikterna i det fortsatta arbetet, säger kommunstyrelsen Helen Nilsson (S).

Nu går man därmed vidare med detaljplanen och ett sådant arbete tar runt ett år.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt