Annons:

Nej till busskort för elever i kommunen på alla lov

Kommunfullmäktige säger nej till busskort för elever på alla lov. Foto: MostPhotos

Nej till busskort för elever i kommunen på alla lov

Det blir inga fria resor för Vimmerbyelever på alla lov. Medborgarförslaget säger fullmäktige nej till.

Annons:

I ett medborgarförslag föreslog en Vimmerbybo att skolresekortet skulle gälla på alla lov för barn som bor utanför centralorten, alltså även sport-, påsk- och jullov.

Vimmerbybon menade att detta skulle öka barns möjligheter att vara med på olika aktiviteter, till exempel aktiviteter som arrangeras av Allaktivitetshuset Fabriken.

Kommunstyrelsen beslutade tidigare i år att föreslå kommunfullmäktige att säga nej till medborgarförslaget om busskort med giltighet under skolloven. 

"I dagsläget erbjuder Kalmar länstrafik inga biljetter som gör det möjligt att till ett rimligt pris och med en rimlig administrativ insats kan tillgodose medborgarförslagets önskemål om gratis kollektivtrafik. Det finns därför ingen praktisk möjlighet att erbjuda busskort enligt medborgarförslaget", står det i motiveringen.

Skulle kosta 1,7 miljoner

Totalt är det 670 elever vid Vimmerbys skolor som är skolskjutsberättigade. De busskort Kalmar länstrafik, KLT, erbjuder kommunerna att köpa till skolelever är endast giltiga under skoldagar. KLT erbjuder kommunerna att köpa särskilda sommarlovskort, men några liknande lösningar finns inte för övriga lov. 

Möjligheten för kommunen skulle vara att köpa 365-dagarsbiljetter istället för skolbiljetter, vilket då skulle ge ett obegränsat antal resor till eleverna.

Det skulle innebära en kostnad för kommunen på minst 1,7 miljoner kronor och dessutom innebära en betydligt större administration. 

Det är inte ekonomiskt rimligt menar fullmäktige, som var enigt i att avslå medborgarförslaget.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt