Annons:

Parterna överens – nu ligger Yxerns öde i domstolens händer

Så här såg sjön Yxern ut under fjolåret. De inblandade parterna hoppas nu på att få igenom en omprövning av den gamla vattendomen. Foto: Tino Åberg

Parterna överens – nu ligger Yxerns öde i domstolens händer

Västerviks kommun och Vimmerby kommun har nu lämnat in sin begäran om omprövning av Yxerns vattendom från 1938. En förändring kan vara klar till nästa sommar.
– Kommunerna har jobbat på fort och bra, säger Henrik Andersson, ny chef för vattenenheten på Länsstyrelsen.

Annons:

Under många år har sjön Yxern plågats av den gamla vattendomen från 1938. Förra året var vattennivån särskilt låg och frågan fick stor uppmärksamhet bland allmänheten och i media. 

Då inleddes också ett stort arbete bland de berörda parterna. Kommunernas och Yxerns Regleringsföretag beställde en förstudie– och den ligger till grund för den ansökan om omprövning av vattendomen som kommunerna nu lämnat in till Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt.

En kompromiss

Omprövningen syftar förstås till att under en treårsperiod försöka åtgärda problemen med lågt vattenstånd i sjön Yxern. Förslaget som kommunerna begär är en kompromiss som godtagits av såväl Yxerns regleringsföretag, Länsstyrelsen och Yxerns fiskevårdsområdeförening.

I sin begäran till Växjö tingsrätt begär kommunerna en skyndsam handläggning för att snarast möjligt få tillämpa den ändrade regleringen.

Förslaget innebär att sjön ska hållas på 92,25 meter över havet den 30 april varje år. Det ska uppnås genom betydligt lägre tappning. Vid dagens nivå, cirka 91,3 möh, får Reglerignsföretaget tappa minst 1 kubikmeter per sekund. Det föreslås minskas till mindre än hälften, 0,4.

Kommunerna begär också att förändringen ska få genomföras direkt efter domstolens avgörande och inte först efter att domen vunnit laga kraft. 

Hyllar kommunerna

Länsstyrelsen fick ärendet på sitt bord under gårdagen.

– Det är en annan reglering som man vill pröva innan man går vidare med arbetet med en ny vattendom. Kommunerna har jobbat på fort och bra. Västervik och Vimmerbys intresse och engagemang har varit väldigt lyckat. Det visar att det går att ta sig an sådana här svåra problem, säger Henrik Andersson vid Länsstyrelsen.

Andersson tror att processen kan gå relativt snabbt.

– Det har varit ett antal planeringsmöten och man har en god samstämmighet. Det bör inte vara någon enskild som har några synpunkter. En sådan dom skulle kunna gå ganska fort och det skulle vara nyttigt, men det beror också på domstolarna.

Länsstyrelsen och övriga intressenter ska nu gå igenom förslaget.

– Nu är det här lämnat för yttrande och blir det bara bifall går det ganska snabbt, men det är jättesvårt att säga något om tid. Det vore jättepositivt om man hade en dom till nästa sommar. Det är inte orealistiskt.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt