Annons:

Nilsson: ”Föredrar att det inte blir nyval”

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) vill inte se ett nyval. Foto: Jakob Karlsson

Nilsson: ”Föredrar att det inte blir nyval”

Sverige kan vara minuter ifrån en total regeringskris. Vid 10.45 kommer beskedet från statsminister Stefan Löfven. Kommunalrådet Helen Nilsson (S) vill inte se ett nyval.
– Ett nyval är oerhört tufft att sätta igång året före ett ordinarie val, säger hon.

Annons:

IT-skandalen på Transportsstyrelsen tog Regeringen på sängen – och i går meddelade Alliansen att man väljer att rikta missförtroendeförklaringar mot tre ministrar.

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) deltog på ett extrainkallat möte med distriktet under gårdagen – och ett nytt ska hållas vid 12.00 i dag.

– Det är rörigt måste jag säga och det är en oro i luften om vad som händer. Jag tycker att vi har lämnat sakfrågan och att Alliansen gör ett politiskt spel av det här, men förstår också att man måste göra en utredning. Jag tycker att man kunde ha inväntat KU-utredningen och jag är inte säker på att ministrarna gjort så allvarliga fel.

Kallades till sent möte

Huvudalternativen är följande:

  • Regeringen utlyser nyval.
  • Regeringen avgår och en ny talmansrunda genomförs.
  • De tre ministrarna avgår.

– Vi hade en sen sittning i går och har diskuterat alternativen. I går var det också ett sent möte med Verkställande utskottet där riksdagsledamöterna från länet var involverade. Jag föredrar att det inte blir nyval. Ett nyval är oerhört tufft att sätta igång med året innan.

Vilket förespråkar du?

– Personligen tycker jag att det hade varit rätt att invänta KU-utredningen. Det är inte säkert att det varit så graverande fel från ministrarna, det har vidtagits åtgärder och det är rapporteringen som inte har gjorts bra. Att avsätta ministrarna rakt av är jag inte heller särskilt glad åt. Det är duktiga och kompetenta ministrar och det vore en stor förlust.

Innebär det att du vill att regeringen ska avgå?

– Nyval är jag inte så glad för. Ombildar man regeringen får man gå till talmannen och försöka hitta en ny konstellation.  

 "SD har drivit det här"

Nilsson beskriver att partiet är chockat av händelseutvecklingen.

– Man är lite ställd över att man riktar misstroendevotum mot tre stycken. Det är Sverigedemokraterna som har drivit det här och jag tycker att Alliansen borde ha varit mer eftertänksam, men vi måste acceptera faktum. Det är inte helt förvånande att sånt här händer när man privatiserar statliga angelägenheter. I vissa offentliga frågor måste man vara mer restriktiv.

Regeringen har vetat om det här sedan januari. Borde man inte kunnat ha hanterat krisen bättre?

– Det kan man tycka. Jag tycker att det borde varit en bättre information, men det är inte sakfrågan. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt