Annons:

Lång väntan på asylbeslut – kommunen får bidrag

Vimmerby kommun får närmare en halv miljoner kronor i ett särskilt riktat statsstöd. Foto: Jakob Karlsson

Lång väntan på asylbeslut – kommunen får bidrag

Många ensamkommande ungdomar hinner fylla 18 år innan de får sitt asylbesked. Nu går regeringen in med ett tillfälligt bidrag till kommunerna.

Annons:

För Vimmerby kommun innebär bidraget ett tillskott till socialnämndens kassa på 490 000 kronor. Totalt betalar regeringen ut 195 miljoner till de kommuner där ensamkommande som fyller 18 under asylprocessen bor. Grannen Hultsfred får drygt 300 000 kronor. 

– Vi är glada för att regeringen lyssnat och insett att kommunerna behöver stöd så att de unga som är i behov av det kan ges möjlighet att bo kvar i kommunen i väntan på avgörande i sina asylärenden, säger Åsa Furén-Thulin, sektionschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i ett pressmeddelande.

Kritiska mot fördelningen

Pengarna fördelas i proportion till antalet inskrivna asylsökande ensamkommande barn som väntar på ett slutgiltigt avgörande per den 30 juni 2017.

SKL är kritiskt till den valda fördelningsnyckeln eftersom stödet går till vistelsekommunen istället för till den kommun som har ansvar för individen.

– Den socialtjänst som har ansvar för barnet – som har utrett behoven, har kännedom om barnet och följt det över tid – får alltså inte del av bidraget för dessa barn. Att den socialtjänst, som inte har någon kännedom om barnet och dess behov nu förväntas inleda utredning efter att personen och dess gode man har ansökt om bistånd är feltänkt, säger Åsa Furén-Thulin.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt