Annons:

  • Kommunen sa nej till gyllene chans – ”Hade varit ett kap”

    Rektorn Josephine Svensson kallar denna skapelse för "Jordplanen". Nyligen hade kommunen ett gyllene tillfälle att belägga planerna med konstgräs. Foto: Jakob Karlsson

  • Kommunen sa nej till gyllene chans – ”Hade varit ett kap”
  • Kommunen sa nej till gyllene chans – ”Hade varit ett kap”
  • Kommunen sa nej till gyllene chans – ”Hade varit ett kap”

    AL-skolans rektor Josephine Svensson tycker att skolgården är eftersatt.

  • Kommunen sa nej till gyllene chans – ”Hade varit ett kap”

    För en kvarts miljon skulle båda planera få konstgräs.

  • Kommunen sa nej till gyllene chans – ”Hade varit ett kap”

Kommunen sa nej till gyllene chans – ”Hade varit ett kap”

Gräsplanen på Astrid Lindgrens Skola har varit i erbarmligt skick sedan urminnes tider. Nyligen fick kommunen ett drömläge att köpa in överblivet konstgräs från Tranås kommun – men samhällsbyggnadsenheten sa nej.
– Det var en bra chans utifrån vår ekonomi, säger Josephine Svensson, rektor på AL-skolans högstadium.

Annons:

Det ska vara en fotbollsplan – men någon ordentlig gräsmatta har den inte haft på många många år. Rektorn Josephine Svensson kallar skapelsen på AL:s skolgård för ”jordplanen”. 

Nyligen hade Vimmerby kommun möjlighet att köpa in konstgräs till både "jordplanen" och den grusbelagda buren på skolgården. Totalt skulle man få 2 000 kvadratmeter konstgräs för 250 000 kronor, inklusive markarbete. 

– Det hade varit ett kap kan man säga. Ska man köpa nytt konstgräs kostar det väldigt mycket mer. Tranås gjorde sig av med gräset för att det var för hårt att spela fotboll på, men till en skolgård hade det passat utmärkt. Tyvärr gick det i stöpet, säger Josephine Svensson. 

Betydligt dyrare

Skälet är att samhällbyggnadsenheten inte anser att konstgräset håller tillräcklig miljöklass. 

– Samhällsbyggnad menar att det inte är den miljömärkning som de tyckte att det skulle vara, enligt Svensson. 

Ett nytt konstgräs kostar många hundra tusen till att anlägga – minst. 

– För sju åtta år sedan tittade vi på en multiarena för bara jordplanen och det skulle kosta 700-800 000 kronor. Jag har inga färska uppgifter nu, men det var en mindre yta. Jag skulle tro att ordinariepriset på nytt gräs är cirka en miljon och då är underarbeten inte medräknade. Med vår ekonomi i kommunen var det här ett ypperligt tillfälle. 

”Tycker att det är synd”

Svensson har jobbat för konstgräs på skolgården i många år. 

– Redan när jag var idrottslärare på AL önskade vi det, men jag vet att det kostar jättemycket pengar och de pengar vi på skolan tilldelas måste gå till verksamheten. 

AL-skolan var tilldelad två miljoner kronor till sin skolgård i investeringsbudgeten för 2015. Det året slutade med ekonomisk kris i Vimmerby – och projektet ställdes in. Konstgräset från Tranås var en möjlighet att förbättra utomhusmiljön för en liten peng. 

– Jag fick stöttning av politikerna och förvaltningen och vi fick fram pengarna, men sedan satte samhällsbyggnadsenheten stopp.

Hur ser du på argumentet?

– Jag har förståelse för att det måste gå korrekt till, men tycker att det är synd när vi hade en sådan här bra möjlighet att förbättra vår skolgård så mycket.

”Inte bra för barnens hälsa”

Josephine Svensson är kritisk till elevernas utomhusmiljö på skolan. 

– Grunden till det här är att man vill att det ska finns utrymme till barnen att vara på, de har ingen yta som det ser ut i dag. På den punkten är det en viss skillnad mellan skolorna i Vimmerby och det finns en helt annan möjlighet till utomhusaktivitet på Vimarskolan. Vi har inte möjlighet att ha idrottsundervisning på vår skolplan och det ska vi ha enligt läroplanen. 

Att få till en bra gräsmatta på planen har man försökt med många gånger. 

– Det har gjorts många tappra försök att så den, men det håller inte. Ett konstgräs är A och O för den planen. En dag när det regnar går det absolut inte vara på planerna och då minskar vår skolgård med 2 000 kvadratmeter. Det är inte bra för barnens hälsa och de kan inte röra sig på samma vis. Det borde vara mer lika förutsättningar för alla barn i Vimmerby kommun. Jag vet att vi är sämre placerade i stan, men ett konstgräs på de här planerna hade gjort underverk för oss. Som det är nu finns det nästan ingenting att göra på skolgården. Vi har en fin räknehage men det är allt.

Samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi är inte insatt i ärendet och vill inte uttala sig. De tjänstemän som varit insatta i ärendet har semester. DV har sökt dem utan resultat. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt