Annons:

Hemtjänsten i Vimmerby rankas som en av landets sämsta

87 procent av brukarna är nöjda med hemtjänsten, men det räcker inte långt i SKL:s ranking. Foto: Pixabay

Hemtjänsten i Vimmerby rankas som en av landets sämsta

87 procent är ganska eller mycket nöjda med hemtjänsten i Vimmerby. Det kan låta som en hög siffra – men det är faktiskt en av de sämsta i hela landet.
Av 288 kommuner i SKL:s öppna jämförelse hamnar Vimmerby på plats 247.

Annons:

Brukare inom hemtjänsten har fått bedöma verksamheten utifrån ett antal frågor. Vimmerby hamnar i bottenskiktet på flera områden.

Sämst går det under kategorin ”inflytande och tillräckligt med tid i hemtjänsten”. Där är Vimmerby femte sämst i hela landet. Bara 32 procent ger positiva svar på frågor som handlar om huruvida personalen tar hänsyn till önskemål, om det går att påverka vilken tid personalen kommer och om personalen har tillräckligt med tid att utföra sitt arbete. Medelvärdet bland de 288 kommunerna som är med i jämförelsen ligger på 48 procent. Mest missnöjda är brukarna i Perstorp där bara 23 procent ger positiva svar. 

Var tredje brukare positiv

Nästan lika dåligt går det under punkten ”bemötande, förtroende och trygghet i hemtjänsten”. Där ger 33 procent positiva svar. Det ger Vimmerby en plats som 253 på rankingen. Snittet ligger på 39 procent.

På två av de sex kategorierna i jämförelsen finns inget värde om Vimmerby. Det handlar om kontinuiteten inom personalen och riskförebyggande åtgärder.

Den självskattade hälsan sticker däremot ut i en positiv riktning. Utifrån en femgradig skala har måendet för brukarna i Vimmerby förbättrats med 3,4 procent jämfört med fjolåret. Det ger plats 55.

 Sist i länet

Att 87 procent totalt sett är nöjda med hemtjänsten låter förstås som en hög siffra, men det ger en svag ranking. Snittet ligger på 89 procent och Vimmerby får plats 247.

I länet hamnar Vimmerby sist. Där är Mönsterås bäst med en femteplats i riket. Hultsfred kommer på plats 47.

Fem procent av brukarna inom hemtjänsten i Vimmerby upplever stora besvär med oro, ängslan eller ångest. Det är lägre än rikssnittet som är sju procent. 

Hög kostnad

2015 låg kostnaden per brukare inom hemtjänsten på 373 818 kronor. Det är mer än 100 000 kronor dyrare än snittets 266 862. Mest effektiv är hemtjänsten i Nynäshamn på 81 784 kronor. Munkfors är värst med 511 618 kronor.

Siffrorna presenterades av SKL i mitten av juni. Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) har ännu inte sett dem och vill inte ge någon kommentar. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt