Annons:

Vimmerby har ett av landets bästa särskilda boenden

Vimmerby kommun har landets fjärde bästa särskilda boenden. Åtminstone om man ska tro brukarna själva. Det visar SKL:s öppna jämförelser.

Annons:

Byggnationerna av Vimarhaga och Borghaga har verkligen gett effekt i SKL:s öppna jämförelse för 2016. 69 procent av brukarna är nöjda med sitt boende och det ger Vimmerby kommun en fjärdeplats av totalt 239 kommuner.

Snittet ligger på 48 procent.

Totalt sett är 88 procent av brukarna ganska eller mycket nöjda med verksamheten. Det ger plats 47. Snittet är 83 procent.

Lägre känsla av ensamhet

Inom flera kategorier hamnar Vimmerby bland den fjärdedel som får högst betyg. Det handlar om måltiderna och måltidsmiljön, känsla av ensamhet och aktiviteter samt bemötande, förtroende och trygghet.

Bottenbetyg får kommunen när det gäller kontakt med personalen, riskförebyggande åtgärder och bruk av tryckavlastande underlag.

Inte läst jämförelsen

Fem procent av brukarna inom särskilt boende upplever stora besvär med oro, ängslan eller ångest. Det är lägre än rikssnittet som är 13 procent.

Kostnaden per brukare i Vimmerby är inte angiven i jämförelsen.

Siffrorna presenterades av SKL i mitten av juni. Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) har ännu inte sett dem och vill inte ge någon kommentar.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt