Annons:

Lärartjänsterna tillsatta – flera saknar legitimation

Verksamhetschefen Pia Ehrnlund Bengtsson anser att Vimmerby är bra rustat inför det kommande läsåret. Foto: Vimmerby kommun

Lärartjänsterna tillsatta – flera saknar legitimation

Inför den stundande skolstarten har kommunen tillsatt alla lärartjänster – men inte med legitimerade lärare.
– Många av våra obehöriga lärare är under utbildning, skriver Pia Ehrnlund Bengtsson, verksamhetschef för grundskolan.

Annons:

Vimmerby kommun har lyckats tillsätta samtliga lärartjänster inför det stundande läsåret. Men alla är inte legitimerade. Pia Ehrnlund Bengtsson har inga siffror som visar andelen lärare utan legitimation.

– Vi har inte tagit ut det i systemet och jag vill inte spekulera. Min känsla är att vi har haft lättare att rekrytera legitimerade lärare i år och att vi har en högre andel legitimerade. Många av våra obehöriga lärare är under utbildning, alltså går lärarutbildning parallellt med att de arbetar hos oss, eller har en annan akademisk utbildning. Vi har även vikarier som har arbetat hos oss flera terminer och har därmed erfarenhet av arbete i grundskolan”, skriver Ehrnlund Bengtsson i ett mejl.

Svårt i vissa ämnen 

När det gäller kommunen två högstadier är det särskild brist på legitimerade lärare inom SO-ämnen, NO-ämnen, matematik och svenska som andraspråk.

”Svårigheten att rekrytera lärare med behörighet i SvA gäller alla verksamheter så därför har vi startat en uppdragsutbildning i just Svenska som andraspråk som ett 25-tal pedagoger läser. Utbildningen är förlagd till Campus i Vimmerby.”

 Brist i kransorterna

På de två F-6 skolorna i Vimmerby stad är alla lärare legitimerade, men ibland får klasslärare undervisa i ämnen som de inte har i sin legitimation.

Precis som tidigare är det svårare att rekrytera till ytterskolorna.

”Där har vi tjänster som är besatta med obehöriga men som är under utbildning”, skriver Ehrnlund Bengtsson.

På särskolan är alla tjänster tillsatta, men alla medarbetare är inte specialpedagoger. På fritidshemmen finns det brist på behörig personal.

”Vi har även svårt att få tag på fritidspedagoger men alla tjänster på fritidshemmen är tillsatta och även där handlar det många gånger om vikarier som arbetat länge hos oss.”

 "Känns väldigt bra"

På rektorssidan ser det klart bättre ut än tidigare. Som DV tidigare berättat har vakanserna under förra läsårets tillsatts – och nu är det ”bara” en biträdande rektor på Astrid Lindgrens skola och Rumskulla skola som fattas.

”Den rekryteringen är på gång och det kommer lösa sig inom kort. Det känns väldigt bra att starta läsåret med full bemanning på rektorssidan och jag ser med tillförsikt fram mot kommande läsår.”

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt