Annons:

Kammarrätten kör över socialnämnden – Emil får vård

Emil, som lider av ett drogmissbruk, får rätt i Kammarrätten som river upp socialnämndens beslut. Foto: Jakob Karlsson

Kammarrätten kör över socialnämnden – Emil får vård

Kammarrätten i Jönköping river upp socialnämndens och Förvaltningsrättens beslut – och beviljar Emil vård på ett HVB-hem i ytterligare ett halvår.
– Jag känner sån glädje och enorm lättnad, säger Emils mamma Linda.

Annons:

I juni skrev Dagens Vimmerby om fallet. Under många år har Emil dragits med ett narkotikamissbruk. Efter flera års bruk av flera olika droger skrevs Emil in på ett behandlingshem i Göteborg. Där inleddes vägen bort från knarket, men platsen sades upp. 

Överläkaren i landstinget, Emils psykolog och behandlingshemmet ansåg att behandlingen gett effekt och att det fanns stora risker med att avbryta den.

”Det har etablerats en god behandlingsallians men patientens allmänna tillstånd bedöms kräva fortsatt minst 6 månaders ytterligare vistelse på behandlingshem i syfte att fullfölja den hitintills positiva utveckling som har erhållits”, skrev landstingets överläkare Niels-Peter Nielsen i sitt utlåtande.

 Avslog ansökan

Trots det valde socialnämnden i Vimmerby kommun att avslå Emils ansökan om sex månaders ytterligare vård på behandlingshemmet. Emils mamma sa så här till DV i juni i år:

– Jag kan inte beskriva hur besviken jag är och jag kommer driva det här så långt det går. Jag ska visa att det är fel om jag så ska vända upp och ned på hela stadshuset. När jag pratar om det med dig nu blir jag ledsen, men jag är mest arg. Är det såhär missbruksvården ser ut i Sverige 2017? Det är under all kritik, det finns inga ord. 

Linda överklagade först till Förvaltningsrätten som valde att avslå med anledning av att Emil saknade tillräcklig motivation:

”Förvaltningsrätten finner att det är mycket sannolikt att Emil inte är tillräckligt motiverad till behandlingen och inte kan tillgodogöra sig den. Vid dessa omständigheter framstår de föreslagna insatserna på hemmaplan som lämpliga för honom.”

 Båda alternativen tillräckliga

Nu har ärendet tagit en total vändning. Emil fick nämligen rätt i Kammarrätten i Jönköping. I sin överklagan argumenterade Emil för fortsatt vård på behandlingshemmet med hänsyn till att han har ett stort behov och att kommunen inte ger honom rätt missbruksbehandling.

Kammarrätten konstaterar att Emil har ett allvarligt missbruk av droger och att han behöver vård och behandling. Kammarrätten menar att både kommunens behandling och behandlingshemmets behandling tillförsäkrar Emil den skäliga levnadsnivå som lagen kräver.

Kammarrätten anser dock att Emil ska ha rätt till den behandling som han själv föredrar. Dessutom hävdar man att socialnämnden inte visat att en vistelse på behandlingshemmet "inte skulle vara ändamålsmässig eller så konsnadskrävade att den inte kan komma ifråga". Man har inte heller visat att de egna öppenvårdsinsatserna kan ge ett mer varaktigt resultat.

"Betyder så mycket"

Till skillnad från Förvaltningsrätten bedömer Kammarrätten att Emil är motiverad till behandlingen.

Linda är mycket nöjd med utfallet.

– Fyfan vad vi har kämpat tillsammans jag o min son. Nu äntligen får han den hjälp han behöver. Jag var skitnervös när jag fick domen och började gråta när jag läste och såg att vi hade fått rätt. Det här betyder så mycket och innebär att han kan få må bra och få ett bra och värdigt liv. Det är det han önskar och vill.

Hur ser du på kommunens agerande nu när ni fått rätt?

– Det är ren okunskap.

Hur har Emil haft det under den senaste tiden?

– Upp och ned faktiskt. Vissa dagar har han varit jättenere och mått skitdåligt och vissa dagar lite bättre.

Domen kan överklagas. Dagens Vimmerby har sökt socialnämndens ordförande Eva Berglund (S). 

Fotnot: Namnen är fingerade. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt