Annons:

Centerpolitikern återvänder till kommunpolitiken – lämnar landstinget

Centerpolitikern Magnus Danlid återvänder till kommunpolitiken. Foto: Centerpartiet

Centerpolitikern återvänder till kommunpolitiken – lämnar landstinget

Centerpolitikern Magnus Danlid har varit aktiv i landstingspolitiken i hela 24 år. Nu meddelar han att han inte ställer upp till omval nästa höst. Istället väljer han att återvända till kommunpolitiken.

Annons:

Danlid kom i landstingspolitiken 1994. 24 år senare väljer han, efter valet nästa, höst att tacka för sig. Danlid har under åren varit delaktig i patientnämnden som både ordförande och vice ordförande och även suttit som vice ordförande i Vimmerby Folkhögskola.

Så här beskriver Danlid sin tid i landstinget:  

"De första 8 åren gick landstinget minus med 1.1 miljard, Minus 375 000 kr./dag i 8 år. Alliansen tog tag i landstingets struktur 2003 – 2006 så att sjukvården och speciellt sjukhusen fick en långsiktigt hållbar modell.

Nu är landstingets stora utmaning att bemanna alla tjänster. Politiken måste skapa förutsättningar så att landstinget kan erbjuda attraktiva arbetsvillkor och visa upp sig redan på grund- och gymnasieskolan. Jobb inom sjukvården måste vara ett favoritalternativ för de som ska välja yrke och bransch och som vill arbeta med människor och teknik.

Patientnämnden tar emot 50 nya anmälningar varje månad. Det kommer bli 10 000 ärenden under mina 16 år.

Många patienter upplever att sjukvården gör fantastiska insatser, men många upplever även brister.

Patientnämnden har ingen dömande roll men har en viktig roll genom att vidaresända patienters och anhörigas erfarenheter till sjukvården, så att sjukvården antingen kan förklara varför det blev så eller ta till sig av de upplevda bristerna så att de inte ska behöva hända igen.

Flera ärenden har genom åren berört mig där sjukvården har agerat så insatsen har bidragit till en försämrad hälsa. Det beror mycket sällan på enskilda människors handlande, utan oftare på brist på bra rutiner i landstinget och mellan andra organisationer som samverkar.

Både politiker och personal måste alltid tänka på att det är patienten som ska vara i centrum, inte det nu rådande sjukvårdssystemet. Patienter har rätt att få möjlighet att träffa samma personal, inte olika var och varannan gång vilket landstinget måste jobba ännu mer med. Detta är patientsäkerhet om något.

Begreppet medicinsk färdigbehandlad innebär många gånger att insatsen är klar mycket snabbt på sjukhuset. Däremot så är många patienter inte redo att direkt återgå till sitt tidigare vardagsliv efter att ha drabbats av en komplikation som många gånger behandlats snabbt och bra på sjukhuset.

Det behövs ofta rehabilitering som måste få ta tid innan man kan komma tillbaka till sitt tidigare boende eller ett nytt anpassat efter patentens behov."

Danlid kommer att finnas med på Centerpartiets lista i kommunvalet. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt