Annons:

EXTRA: NILSSON NACHTWEIJ SIKTAR PÅ RIKSDAGEN

Christer Jonsson, Ingela Nilsson Nachtweij och Anders Åkesson hoppas på två centermandat i riksdagen nästa år. Foto: Jakob Karlsson

EXTRA: NILSSON NACHTWEIJ SIKTAR PÅ RIKSDAGEN

Oppositionsrådet i Vimmerby kommun Ingela Nilsson Nachtweij ställer upp till riksdagsvalet. Nu kan Centerpartiet behöva hitta en ny toppkandidat till kommunvalet.
– Det var ett svårt beslut, men det behövs mer närodlad politik i riksdagen, säger hon.

Annons:

Centerpartiet har en riksdagsledamot i dag och det är rutinerade Anders Åkesson som innehaft ett mandat sedan 2006. Åkesson ställer upp för omval även nästa år – och lär få nytt förtroende som partidistriktets huvudkandidat till riksdagsvalet. 

Men efter uppsvinget i opinionen talar mycket för att Centerpartiet kan få ytterligare ett mandat från Kalmar län. Det hoppas Ingela Nilsson Nacthweij kunna ta. 

Partiet har tagit fram 54 kandidater och i oktober ska riksdagslistan antas vid en extra insatt distriktsstämma. En högt uppsatt position där och Nilsson Nachtweij bör ha en god möjlighet. 

– Medlemmarna får avgöra och det kan inte jag föregå. Jag gör en satsning och det har mötts positivt internt i partiet. Det känns stimulerande och roligt, men det första steget är medlemsomröstningen. Jag utmanar inte Anders utan jag vill göra honom sällskap i riksdagen. 

"Det är målet"

Nilsson Nachtweij (C) har haft en tydlig Vimmerbyprägel i sin politiska gärning hittills. Hon kom in i kommunstyrelsen under den förra mandatperioden, men hoppade av sin post inför valet 2014. Under den här mandatperioden har hon varit oppositionsråd. Nu tar hon alltså sikte på den nationella arenan. 

– Det behövs mer närodlad politik i riksdagen, med fokus på företagande, skola och hållbarhetsfrågor. Jag kompletterar de frågor som Anders Åkesson är duktig på och jag känner att norra länet behöver en representant. Vi har inte haft det på länge.

Anders Åkesson tror på två mandat för Centerpartiet. 

– Som läget ser ut i Kalmar län så kommer vi att ha det och det är målet. Vi gläds åt opinionsläget, men firar med en kopp kaffe och jobbar vidare. För min del vore det en oerhörd fördel om vi får två mandat och det vore trevligt att ha sällskap med en dam från Vimmerby. Kommunerna i länet har olika förutsättningar och länets röst i riksdagen måste bli starkare. 

"Stärker C i Vimmerby"

Om Nilsson Nachtweij får en uppskjuten placering på riksdagslistan måste partiet ta fram en ny kommunalrådskandidat i Vimmerby. 

 – Min bas är i Vimmerby, och jag kommer bo och verka här. Jag ser det som att jag stärker Centerpartiet i Vimmerby genom den här kandidaturen.

Nilsson Nachtweij kommer att kandidera till en plats i fullmäktige. Hur den listan ser ut bestäms i januari. 

– Men en riksdagsplats kommer att vara prio ett. 

Vem ska bli partiets nya huvudkandidat i kommunpolitiken? 

– Den processen ska inte jag lägga mig i, men vi har rekryterat många medlemmar under den här mandatperioden och jag är inte orolig. Det finns absolut bra alternativ, annars hade jag inte valt det här. 

Rådgivande omröstning

Centerpartiet har tagit fram mängder med kandidater till landstings- och riksdagslistorna. Nu ska medlemmarna i länet få säga sitt i en rådgivande omröstning. 

– Det här är en stor övning i demokrati och vi går nu ut med 2 300 brev till våra medlemmar i länet. Vi har aldrig haft en så omfattande mängd människor som vill ställa upp på listorna och vi känner av den medvind som vi har i opinionen just nu, säger Christer Jonsson. 

Från Vimmerby ställer även Peter Karlsson, Erik Paulsson och nyförvärvet Jimmy Alexandersson upp till riksdagslistan. 

Till landstingsfullmäktige kandiderar följande centerpartister från Vimmerby: Lars Sandberg, Bertil Carlsson, Leif Larsson, Anna-Karin Cederstrand Karlsson, Maja Danlid, Marcus Jonmyren, Dennis Lindström, Curt Tyrberg och Rein Soovik. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt