Annons:

KOMMUNALRÅDET VÄGRAR VIGA HOMOSEXUELLA

Vimmerbys kommunalråd Tomas Peterson (M) kan inte tänka sig att viga homosexuella. Foto: Simon Henriksson

KOMMUNALRÅDET VÄGRAR VIGA HOMOSEXUELLA

För en tid sedan valde Vimmerby flera nya borgerliga vigselförrättare. Kommunalrådet Tomas Peterson (M) avstod. Skälet är att han inte kan tänka sig att viga homosexuella.
– Det går inte ihop med min uppfattning om parbildning, säger han.
Fyra timmar efter intervjun meddelade Peterson att han ångrade sina uttalanden.

Annons:

Att kommunalråd i Vimmerby kommun brukar utses till borgerliga vigselförrättare hör inte till ovanligheterna. När Vimmerby kommun i våras utsåg nya vigselförrättare var förstås den nuvarande ordföranden i kommunstyrelsen, moderaten Tomas Peterson, ett av de tänkbara alternativen.

Men Peterson valde att avstå eftersom han inte kan tänka sig att viga samkönade par.

– Det kan man nog säga att det stämmer. Jag tycker inte att det känns bra och det ligger inte ihop med min uppfattning om parbildning, men jag respekterar och accepterar andra konstellationer också.

Ändå kan du inte tänka dig att viga homosexuella?

– Nej, jag vill inte viga dem själv. Det stämmer inte överens med min syn om hur det ska vara. Jag tycker att man och kvinna är den naturliga konstellationen, men har full förståelse för att vissa känner på ett annat sätt.

”En privat ställning”

Sveriges riksdag antog lagen om samkönade äktenskap 2009. Omröstningen slutade 261-22 och samtliga moderater röstade för lagändringen.

– Jag var inte engagerad i den frågan då, men jag tycker att det är okej.

Anser du att du nedvärderar homosexuella äktenskap genom att du inte kan tänka dig att viga homosexuella?  

– Det tycker jag inte att jag gör. Jag värderar båda lika högt.

Och likväl kan du inte tänka dig att viga homosexuella?

– Det är en privat ställning och jag håller mig till det. Det här är ingen viktig fråga för mig utan det finns många frågor som man har åsikter om i samhället och i det här fallet stämmer kanske inte min åsikt överens med andras.

”Var ett ärligt uttalande”

Fyra timmar efter intervjun skickade Tomas Peterson följande uttalande till Dagens Vimmerby genom gruppledaren Marie Nicholson.

”Jag gjorde nyligen ett uttalande angående samkönade äktenskap som jag, efter tid till reflektion, skulle vilja ta tillbaka.

Jag tror på alla människors lika värde, oavsett bakgrund eller sexuell orientering. Jag bemöter alla lika och har respekt för alla människors livsval. Det är en självklarhet för mig att man ska ha samma juridiska rättigheter oavsett vem man väljer att spendera sitt liv med. Jag önskar alla människor möjligheten att välja partner efter sitt hjärta.

Jag uttryckte i intervjun att jag skulle känna mig obekväm med att viga samkönade par. Det var ett ärligt uttalande. Jag är en gammaldags man och det känns fortfarande ovant för mig med samkönade äktenskap. Det är något jag borde ha arbetat på istället för att göra uttalandet.

Jag beklagar verkligen om någon har tagit illa upp.”

Hur samarbetspartnern i Vimmerby, Socialdemokraterna, ser på uttalandena berättar DV senare i dag. Även en intervju med gruppledaren Marie Nicholson publiceras under dagen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt