Annons:

Många nya namn på centerlistan – vem blir förstanamnet?

Ingela Nilsson Nachtweij och Curt Tyrberg är nöjda med antalet nya kandidater till kommunvalet. Foto: Jakob Karlsson

Många nya namn på centerlistan – vem blir förstanamnet?

Dagens förstanamn Ingela Nilsson Nachtweij siktar mot riksdagen – och frågan är vem som blir Centerpartiets kommunalrådskandidat. I dag presenterades de 33 kandidaterna.
– Det kan bli vem som helst av de här 33, säger Curt Tyrberg i nomineringskommittén.

Annons:

Centerpartiets medlemmar får nu möjlighet att rösta fram rangordningen på sin lista till fullmäktige. Varje medlem får rangordna sina tio favoritkandidater av de 33 namnen på listan.

Omröstningen pågår fram till den sista augusti och är rådgivande. I januari spikas sedan listan.

– Det här en öppen process och ett spännande demokratiarbete som vi hoppas ska stärka vårt parti. Medlemmarna har även möjlighet att lägga till egna namn, säger Ingela Nilsson Nachtweij. 

Tolv nya kandidater

Centerpartiet upplever en medvind både nationellt och lokalt. Partiet gick vinnande ur skolvalet och flera av de nya namnen på listan var engagerade i skoldebatten, däribland Lars Sandberg och Jacob Käll.

Utöver dem är även Jimmy Alexandersson, Jan Carlsson, Bertil Carlsson, Lennart Falk, Peter Hultqvist, Bo Lennstam, Dennis Lindström, Tatiana Paulsson, Kent Skaate och Mario Tesanovic nya kandidater för Centerpartiet.

Förra kommunalrådet Leif Larsson – som mestadels sysslat med regional politik under den här mandatperioden – ger sig in i kommunpolitiken igen.

”Ska vilja bli det”

Vem som blir partiets förstanamn är helt öppet.

– Vi vill inte peka på någon, men det finns vissa förutsättningar som vi ser behöver uppfyllas. Man ska vilja bli det, man ska vara engagerad och man ska dela partiets värderingar, säger Tyrberg.

– Det är också viktigt att man har en demokratisk bild av uppdraget, säger Nilsson Nachtweij.

Centerpartiet, som ända fram till Moderaternas och Micael Glennfalks jätteval 2010 var det dominerande partiet i Vimmerby, har tio mandat i dag.

– Vi har ingen officiell målsättning än, men vi vill öka antalet ledamöter i fullmäktige och ta över ledarskapet. Det behövs verkligen.

Utesluter Sverigedemokraterna

Vilka partiet kommer vilja samarbete med efter valet vill man inte säga i dagsläget – och kanske inte någon gång före valet heller.

– Vi kommer gå fram som ett eget parti, precis som S och M har uttryckt att de ska göra. Så ser det ut i dagsläget, säger Nilsson Nachtweij.

Vilka vill ni helst samarbeta med?

– Det vill vi inte uttrycka än. Det är för tidigt.

Kommer ni säga det innan valet?

– Det beror på hur de andra partierna utvecklas, det är väldigt beroende på det, menar Tyrberg. 

Är det inte rimligt att väljarna får veta det?

– Om det är möjligt kan det vara värdefullt, men det beror på vilka kandidater som kommer först på listan, anser Nilsson Nacthweij.

Varför skulle det vara omöjligt?

– Det är väldigt många faktorer och personkemi är viktigt. Det beror på vilka som kommer på listorna, säger Tyrberg.

Klart är att Centerpartiet inte kommer samarbeta med SD:

– Vi följer partiets linje i frågan och är solklara på det. Det är intet konstigt. De delar inte våra grundläggande värderingar, avslutar Ingela Nilsson Nachtweij. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt