Annons:

Peterson sågas av ledamot i partistyrelsen: ”Synnerligen klantigt”

Partistyrelseledamoten Fredrik Saweståhl är allt annat än nöjd med Tomas Petersons uttalanden. Foto: Tyresö kommun

Peterson sågas av ledamot i partistyrelsen: ”Synnerligen klantigt”

Tomas Petersons uttalanden om samkönade äktenskap fick partistyrelseledamoten Fredrik Saweståhl att reagera kraftigt. Nu vill han komma till Vimmerby och prata HBTQ-frågor.
– Ett kommunalråd bör vara smart nog att inte säga så uppenbart felaktiga saker, säger han.

Annons:

I helgen berättade Dagens Vimmerby att kommunalrådet Tomas Peterson (M) inte kan tänka sig att viga homosexuella. Till DV sa Peterson så här:

– Det stämmer inte överens med min syn om hur det ska vara. Jag tycker att man och kvinna är den naturliga konstellationen, men har full förståelse för att vissa känner på ett annat sätt.

Några timmar senare bad Peterson om ursäkt för sina uttalanden – men Fredrik Saweståhl – KSO i Tyresö, medlem i partistyrelsen och ordförande i Moderaternas HBT-förbund Öppna moderater, är mycket kritisk mot kommentarerna.

– Det är väldigt tråkigt att han går ut och säger så här. Som kommunalråd borde man vara tyst om ens egen åsikt avviker kraftigt mot partilinjen. När kommunens ledande företrädare går ut och säger så här kan det tolkas som att fler tycker likadant. Det är inte representativt och det hade varit väldigt bra och klädsamt om Tomas inte sagt det här. Det är inte det vi behöver. Vi behöver fokusera på hur våra kommuner blir mer inkluderande och öppna för HBTQ-personer.

 "En viktig fråga"

Moderaterna var drivande i reformen om samkönade äktenskap 2009.

– Vi är ett parti som bejakar människors rätt att leva sina egna liv och som ska uppmuntra det. Det blir inte enklare att leva som homosexuell i Vimmerby om kommunens företrädare går ut och säger så här officiellt. Jag tycker att det var synnerligen klantigt. Ett kommunalråd ska vara smart nog att inte säga så uppenbart felaktiga saker. Det skadar Moderaternas anseende när företrädare uttalar åsikter som är så långt ifrån partilinjen, säger Saweståhl och fortsätter:

– Det händer då och då att någon säger något som är långt från partilinjen och jag blir alltid väldigt förvånad eftersom vi jobbat med det här i många herrans år och drivit igenom flera reformer. Det är en viktig fråga för oss och en viktig väljargrupp.

 Vill inspirera Vimmerby

I våras uttalade sig Alice Sigfridsson, ordförande för Moderaternas ungdomsförbund i Kalmar län, negativt om pridefester. ”Blir för mycket apor i bur”, skrev hon på Twitter.

– Tomas uttalanden blir inte bättre av att vi nyligen hade en annan moderat i Kalmar län som uttryckte sig negativt om pride.

Nu vill Saweståhl besöka både länet och Vimmerby för att diskutera HBTQ-frågor.

– Vi inom Öppna moderater tar det här på allvar och deltar på alla pridefestivaler. Nu finns inte det i Vimmerby, men jag kommer gärna dit och diskuterar med moderater och Vimmerbybor. Jag kommer höra av mig till partiföreningen.

Kan Tomas Petersons uttalanden komma att diskuteras på en högre nivå?

– Det är svårt att bedöma, men jag kan tänka mig att man diskuterar det på länsnivå i Kalmar län. Det är främst en fråga där. Från vår sida åker vi gärna dit och berättar vad vi jobbar med och jag hoppas vi kan inspirera Vimmerby till ett bättre arbete inom HBTQ-frågor.

Hur ser du på att Peterson bad om ursäkt kort efteråt?

– Det var väl bra att han förstod att det inte var ett smart uttalande, men man kan ifrågasätta omdömet ändå. Som kommunalråd måste man förstå att man alltid är en representant för kommunen och partiet.

Hur bör kommuner stärka sitt HBTQ-arbete?

– Alla kommuner som styrs av Moderaterna bör ha en riktlinje eller policy för HBTQ-frågor, när det gäller bemötande och kunskaper. En kommun måste kunna hantera samkönade par inom förskolan, äldre homosexuella, och medarbetare som är det. Det ska finnas en medvetenhet och ett arbete som bidrar till en bättre arbetsmiljö.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt