Annons:

Kommunalrådet höll på att missa tågmöte i riksdagen – på grund av tåget

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) höll på att missa tågmötet i Stockholm – på grund av tåget. Foto: Arkiv/Mostphotos

Kommunalrådet höll på att missa tågmöte i riksdagen – på grund av tåget

Ödets ironi. Det var det verkligen när kommunalrådet Helen Nilsson och infrastruktursamordnare skulle på tågmöte i riksdagen. Då fastnade man på tåget och var minuter från att gå miste om mötet.
– Det var en klump i magen ett tag där, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

Mötet kom sig av den breda kritiken från länets kommuner angående Stångådals- och Tjustbanan och anslutningen till en ny station för Ostlänken i Linköping. 

Fyra kommuner gick tidigare samman och sände en skrivelse till infrastrukturminister Andreas Carlson (KD). Bakom skrivelsen stod kommunstyrelsens ordförande i Kinda, Vimmerby, Åtvidabergs och Västerviks kommun. 

Under torsdagen var kommunalråden samt tjänstemän från kommunerna inbjudna till ett möte i riksdagen för att prata om järnvägen.

Det hela höll på att sluta i ett fiasko. Orsaken? Just järnvägen.

– Vi satt fast på vägen upp och det började redan med viss försening i Vimmerby och sedan blev det mer och mer försening. I Linköping fick vi springa för att hinna med tåget till Stockholm, berättar kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Ödets ironi

Eländet var dock inte slut där. Resan, som egentligen ska ta tre och en halv timme, tog hela fem timmar.

– Det var signalfel. Vi höll på att missa hela mötet och kom dit tio minuter innan det skulle börja. 

Ödets ironi?

– Lite så faktiskt. Det var en klump i magen man hade där. Framför allt när det stannade i Järna och vi inte fick någon info. Vi stod still i Gnesta också och det kändes som en evighet.

Hann till mötet

Men Helen Nilsson (S) hann till mötet och fick lyfta fram vilka negativa orsaker det skulle innebära för Vimmerby kommun om tågbanorna från länet inte ansluts till den nya stationen i Linköping.

– Både riksdagsledamöter och Trafikverket var där tillsammans med oss fyra kommuner för att diskutera trafikfrågor och vikten av en fungerande järnväg. Vi har känt att våra åsikter och frågor inte har lyfts upp och vi har inte fått några besked. Nu känner vi att vi blir hörda på och vi är nöjda faktiskt. 

Vad har ni spelat in?

– Vi har spelat in alla våra åsikter från alla möjliga håll. Det handlar om ett företagsperspektiv och ett medborgarperspektiv, och vad som gäller för arbetsmarknadsregioner, utbildningsplatser, sjukhus och pendlingsavstånd. Det är allting det handlar om. Vi försöker i den mån vi kan få dem att ändra sig.

Har du större hopp efter mötet?

– Om de förändrar sitt beslut vet jag inte, men det här bidrar till deras tankar och åsikter. Vi har förstått att mer ligger på regeringens bord än vi trodde innan och nu har de fått lite andra vinklingar än de hade tidigare. Vi är inte nöjda med att vi ska få ta en buss till en ny station och det är inte hållbart. 

Fick inte träffa ministern

När ett beslut kan komma är fortfarande oklart.

– Men det borde inte dröja allt för länge. Vi har gjort inspel förut och jag vet att det är trögt när man bestämt sig för en sak, men vi måste försöka. Vi tycker att det är konstigt med två projekt bredvid varandra eftersom man samtidigt utreder förbättringar av Tjust- och Stångådalsbanan. Vi tycker att man måste matcha det. 

Infrastrukturministern Andreas Carlson (KD) fick man dock inte träffa under torsdagen.

– Det var väl tanken egentligen, men han har träffat representanter från länet förut. Vi känner att vi ändå fick ge bredare information den här gången och det var betydelsefullt att vi fick säga vad vi tycker och tänker. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt