Annons:

HÖGYE:

Sandor Högye hade redan bestämt sig för att lämna Sverigedemokraterna, uppger han. Foto: Simon Henriksson

HÖGYE: "REDAN BESTÄMT MIG FÖR ATT LÄMNA SD"

Sverigedemokraterna vill att Sandor Högye lämnar partiet. Det hade han redan tänkt, uppger han.
– För ett par veckor sedan avsade jag mig alla framtida uppdrag, säger Sandor Högye exklusivt för Dagens Vimmerby.

Annons:

Efter en uppmärksammad intervju med Dagens Vimmerby, där Sandor Högye uppmanade ungdomar att beväpna sig eftersom han anser att det råder krigstillstånd i Sverige, ombads SD-ledamoten att lämna partiet. 

"Vi har uppmanat honom att lämna partiet, då det inte är något som Sverigedemokraterna står bakom", skriver riksdagsledamoten och länsordföranden Mattias Bäckström Johansson i ett mejl till DV.

I en exklusiv intervju med Dagens Vimmerby säger Sandor Högye (SD) att det inte spelar någon roll – eftersom han för ett par veckor sedan berättat att han har för avsikt att lämna politiken. 

– Jag har inte sett att partiet har uppmanat mig, jag har sett att Mattias Bäckström Johansson har uppmanat mig. Han är väl inte partiet? 

Hur ser du på uppmaningen?

– För ett par veckor sedan sade jag ifrån mig alla framtida uppdrag inom Sverigedemokraterna. Varken jag eller Kerstin (Högye) vill vara kvar på någon lista. 

Du hade inte tänkt ställa upp i valet 2018?

– Nej, nej, nej. Och det här är innan det här. Jag har även sagt ifrån mig min plats i valberedningen och för mer än en vecka sedan blev jag uppringd och tillfrågad om jag ville ställa upp på listan till landstinget. Det sa jag ifrån till också. Jag är helt enkelt inte intresserad längre. 

Varför?

– Tills vidare kan jag säga att det hänger ihop med min ålder. Jag kommer återkomma med fler kommentarer kring det, men väntar med det tills jag är tillbaka i Sverige. 

Ska fundera en vecka

Sandor Högye, som är 68 år, säger så här om reaktionerna på hans uttalanden och att Bäckström Johansson meddelat att SD inte kan ställa sig bakom det här.

– Hastigt kan jag säga, jag kommer vidareutveckla det här, att det finns en elit inom partiet som anser att alla de tusentals medlemmar som jobbar för partiet är till för dem och inte tvärtom. 

Kommer du att lämna Sverigedemokraterna redan nu?

– Jag tar den här veckan och funderar över situationen. 

Öppnas ett personärende mot dig och du sedermera blir utesluten, kan du fortfarande vara kvar som politisk vilde i fullmäktige. Hur ser du på det?

– Jag vet inte hur jag gör. Jag ska fundera den här veckan. Jag trodde att sådana här saker sköttes internt, inte genom media eller ombud. Jag har inte hört från Mattias att han vill att jag ska lämna, jag har hört det genom ombud. Mattias har bett ett ombud att framföra det här till mig. Den enes dräng är den andres dräng. 

Känner du dig sviken av Sverigedemokraterna?

– Nej, det gör jag inte. Jag uttalar ord offentligt och utvecklar min oro offentligt, den oron känner jag igen bland väldigt många medlemmar kring vad det är för Sverige vi håller på att få. Jag uttalar dem i stället för att knyta handen i fickan.

"Tar avstånd från nationalsocialism"

Sandor Högye uppger att hans politiska engagemang sannolikt är slut. 

– Mitt politiska engagemang var slut innan det här, jag hade sagt ifrån mig allting. Både jag och Kerstin har sagt ifrån oss framtida uppdrag. Ska jag bli utesluten ur något jag inte vill ägna mig åt? 

Öppet har nationalsocialister hyllat Sandor Högye och välkomnat honom till Nordiska Motståndsrörelsen. 

– Frågan är om de pratar strunt. Jag tror inte att de skulle acceptera mig eftersom jag inte är svensk medborgare. 

Hur ser du på nationalsocialism?

– Jag tar avstånd från nationalsocialism, men inte från nationalism. Naturligtvis tar jag avstånd från den vita rasens överlägsenhet, men inte från folkhemstanken.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt