Annons:

  • SD-ledamot:

    SD:s Sandor Högye sade att de som flyr kanske är "kebabtekniker". Foton: Simon Henriksson

  • SD-ledamot:

    Gudrun Brunegård var en av de som reagerade mest på uttalandena.

  • SD-ledamot:

    Interpellationen var Anneli Jakobssons (SD).

SD-ledamot: "De kanske är kebabtekniker"

En interpellation från SD övergick till att handla om flyktingströmmen i stort. Debatten blev het och utdragen – och alla övriga partier distanserade sig från Sverigedemokraterna. – Det finns ju olika sorters tekniker. Dessa kanske är kebabtekniker, sade Sandor Högye (SD).

Annons:

Föga förvånande blev det en utdragen debatt om Sverigedemokraternas interpellation under måndagens fullmäktige. SD-ledamoten Anneli Jakobsson vill tillfälligt låta avtalet med Migrationsverket bli vilande. 

Men i ett långt svar, där kärnan var att ta emot människor på flykt inte är en ekonomisk fråga utan en fråga om medmänsklighet, svarade kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

Därefter följde en tuff debatt med många hårda ord. 

SD:s Jakobsson benämnde flyktingströmmen så här: 

– De väller in som en tsunami. Vad blir nästa steg? Tältläger på Krönsmon? Och de som kommer är inga barn, det finns inga barn bland dem. För barn är man tills man är 15 år och det här är ensamkommande yngre män, sade Anneli Jakobsson (SD).

Hon mötte massivt motstånd från flera politiska motståndare. 

– Vi ska vara seriösa i fullmäktige. FN:s barnkonvention, som är ratificerad, säger att man är barn tills man är 18 år, rasade Gudrun Brunegård (KD). 

Fråga om medmänsklighet

Anneli Jakobsson menade också att landsbygdsskolorna läggs ner för att kunna klara av den ökade flyktingströmmen. 

– Men snälla, Anneli. Vi lägger inte ner skolor på grund av flyktingar. Det har inte med det att göra, svarade Eva Berglund (S). 

Lars Johansson (V) gick upp i talarstolen: 

– Det är tröttsamt att höra Sverigedemokraterna. De har inte ett enda förslag på hur vi ska förbättra integrationen. Ni vill stänga dörren och göra det svårare för människor. Den här frågan handlar om asylrätten. De som kommer hit är inte per definition flyktingar, utan de är asylsökande. Men att söka asyl är en mänsklig rättighet. Vi har inte ekonomiska flyktingar i Sverige. 

KD-duon Gudrun Brunegård och Torbjörn Sandberg gick hårt åt SD – och framför allt Torbjörn Sandberg. 

– Det här är en fråga om medmänsklighet. När ska ni hamna på samma planet som oss andra? frågade Sandberg SD-ledamöterna. 

"Skiter i vilka de är!"

Debatten handlade sedan om hur många av de som kommer från Syrien som är högutbildade. Torbjörn Sandberg berättade om att han mött en man från Homs, Syrien i helgen och att han var utbildad ingenjör.

Sandor Högye, som tidigare uppmärksammats för flera främlingsfientliga uttalanden och själv flydde Ungern som åttaåring, gick upp i talarstolen.

– Det finns olika sorters tekniker. De som kommer kanske är kebabtekniker. 

Det fick Micael Glennfalk att surna till: 

– Vad är det du menar? Ska vi välja ut de som är ingenjörer eller kebabtekniker...? Det här är folk på flykt. Vi skiter i vilka de är! De ska ha täcke, mat och kudde. Det är vad det här handlar om. Det här är en extrem situation, vi är på väg att få tältläger, vi är på väg att få människor i idrottshallar. Nu handlar det om att ställa upp. 

 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt