Annons:

Här är Vimmerbys budget för 2024 –

Budgeten för 2024 är nu antagen av kommunfullmäktige. Foto: Bildbyrån

Här är Vimmerbys budget för 2024 – "Historiskt svag budget"

En mycket återhållsam budget är antagen för 2024. Nämnderna får inga tillskott, investeringsramen sänks kraftigt och resultatet ska, i bästa fall, bli plusminusnoll. Den möts av kritik från delar av oppositionen.
– Det är en historiskt svag budget, säger kristdemokraten Ola Hammarbäck (tidigare Gustafsson).

Annons:

Ekonomichefen Roger Sjögren inledde budgetpunkten på fullmäktige med en föredragning kring det förslag den rödgröna majoriteten lagt.

Demografimodellen gör att socialnämnden får ett tillskott på 8,1 miljoner kronor och barn- och utbildningsnämnden får sänkt budget med 1,7 miljoner kronor.

Men det blir inga tillskott för nämnderna i realiteten 2024. Detta trots att båda de två tunga nämnderna vädjat om mer pengar nästa år. 

– Nämnderna får kompensation för kapitalkostnader, lokalvård och så vidare. Det är ett nollsummespel. Det här är sista året med demografimodellen innan vi går över till prislappsmodellen, säger ekonomichefen Roger Sjögren.

Majoriteten budgeterar med ett nollresultat för 2024. Då har man lagt 14 miljoner kronor som ett odefinierat sparbeting under finansen. Budgeten saknar i princip helt nya satsningar. 

– Det är en stram budget och vi måste sänka våra kostnader, säger Jacob Käll (C) från majoriteten.

– Vi kommer göra ett ärligt försök att hålla den här budgeten, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Halverad investeringsram

Investeringsramen halveras och hamnar på 85 miljoner kronor. Det beror främst på att det nya vård- och omsorgsboendet i Nybble pausas. Av de 85 miljonerna är 39 miljoner reinvesteringar och 32 miljoner är nyinvesteringar. Där sticker förskolan i Nybble ut, som tar 30 av dessa miljoner i anspråk under nästa år.

Självfinansieringsgraden kommer ligga på 46 procent.

Samtidigt förblir skattesatsen oförändrad på 22,36 kronor per hundralapp. Beslut om detaljbudgetar i nämnderna ska tas i december månad.

Budgeten omfattar totalt drygt 1,1 miljarder kronor.

– Vi gör inga panikåtgärder. Vi försöker göra det här med eftertänksamhet, säger Lars Johansson (V).

Sverigedemokraterna ställde sig bakom den rödgröna majoritetens budget. Moderaterna och Kristdemokraterna yrkade bifall till sitt gemensamma budgetförslag, men precis som alla visste tog fullmäktige beslut att anta majoritetens budget. M och KD reserverade sig mot beslutet.

HÄR kan du läsa mer om budgeten från när beslutet togs i kommunstyrelsen. HÄR kan du läsa om besparingarna som kommunstyrelsen ska göra. Mycket mer om budgbetslutet och debatten kommer du kunna läsa i fler artiklar på Dagens Vimmerby senare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt