Annons:

Printz:

Besparingen på Kulturskolan mildras från 1,3 miljoner till 700 000.

Printz: "Ett direkt slag i ansiktet på oss"

Neddragningen på Kulturskolan mildras något.
Men Christer Printz är långt ifrån nöjd.
– Det här visar vilken okunskap politikerna har. Det är ett direkt slag i ansiktet på oss, säger han till DV.

Annons:

Sparbetinget på Kulturskolan gick från 1,3 miljoner kronor till 700 000 kronor. Det meddelade kultur- och fritidsnämndens ordförande Peter Högberg (S) på presskonferensen idag. Kulturskolans samordnare, Christer Printz, mottog beskedet på tisdagen – men det jublades inte högt trots mildringen. 

– Det är fortfarande en fråga om tjänster och jag tror att det kommer bli tre i slutändan. Det är fortfarande mycket och fortfarande mycket illa, säger Christer Printz. 

Hur reagerade ni?

– Den spontana reaktionen var att politiken har en stor okunskap. De pratar om att utreda en ny organisation för Kulturskolan, som kan verka när eleverna är lediga, på lov och på kvällar och helger. Det är ett direkt slag i ansiktet på oss och det är oförskämt. Vi jobbar redan kvällar och helger. Inte varje lov, inte varje kväll, men vi gör det ibland. Jag jobbade bland annat midsommarafton och nyårsdagen. Det här befäster bara beviset för deras okunskap ännu mer, rasar Christer Printz. 

Kritisk till studieförbund

Det är flera av de punkter som majoriteten och oppositionen är eniga om som retar Christer Printz. 

– En samverkan med Hultsfred, har de koll på vad det innebär för ersättningar? Ska det utredas? Vad kommer det att kosta att skicka eleverna till Hultsfred, om Hultsfred över huvud taget kan ta emot eleverna. Och varför slå sönder kulturgarantin? Vi träffar alla kommunens elever nu, varför ska vi då jobba mer med Fabrikens verksamhet? Det kan bli bra, men varför göra om hjulet när det redan är uppfunnet?

Studieförbund är Printz fortsatt kraftigit kritisk till: 

– Punkten om civilsamhället tolkar jag som studieförbund och det har jag sagt till er flera gånger att det inte fungerar. Oftast är det inte alls lika bra. De flesta lärare på Kulturskolan är högskoleutbildade, medan de allra flesta handledare inte är det. Det är en klar kvalitetsförsämring. 

Protesterna har gett utdelning

Christer Printz tror att alla protester har gett utdelning. 

– Det är uppenbart, det är klart att det har påverkat. Ingen tvekan om det, att de har blivit påverkade. 

Efter mötet i måndags, hade ni förhoppningar om att hela verksamheten skulle undantas?

– Vi befarade snarare tvärtom. Jag hade ingen åsikt, men en av lärarna uttryckte en oro för att det skulle bli ännu fler, så det var en lättnad på ett sätt i all fall. 

Hur kommer ni jobba vidare?

– Jag vet inte. Vi måste fortsätta att argumentera för att vi har en bra verksamhet och att det är tråkigt och synd för Vimmerbys ungdomar att rasera den. Som jag ser det, så får de väl hitta dessa pengar på annat vis, säger Christer Printz. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt