Annons:

Kommunen har fått ned skuldbördan – kan få låna igen

Vimmerby kommun kan få börja låna igen. Det ska Kommuninvest ha sagt i ett möte med kommunen nyligen, enligt kommunalråden Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S).

Kommunen har fått ned skuldbördan – kan få låna igen

Vimmerby kommun har kämpat med sina lån. Den 30 juni var den totala skuldbördan nere på 1,13 miljarder kronor.
Kommuninvest öppnar nu upp för att kommunen får låna nya pengar igen.
– Men vi har inte haft några konkreta diskussioner, säger Tomas Peterson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Vimmerby kommun har flera stora investeringsbehov under de kommande åren. En ny förskola står högst på agendan – men även en helt ny skola har diskuterats. Dessutom finns behov av äldreboenden inom några år och flera idrottsföreningar knackar på dörren. 

Samtidigt har Vimmerby varit bland de mest skuldsatta kommunerna i hela Sverige per invånare. Nyligen fick kommunstyrelsen besök av kommunernas bank, Kommuninvest. 

– Kommuninvest har haft ögonen på oss och vår lånebild och de risker som finns. Nu kom de tillbaka och tittade igen. De riskbedömer alla kommuner och vi har väldigt mycket äldre och yngre här. Vi har haft svårare att hantera våra lån och våra driftkostnader, säger Helen Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Skulden nere på 1,13 miljarder

När 2015 var slut var kommunkoncernens skuldnivå uppe i 1,64 miljarder kronor. Under 2015 nådde Vimmerby kommun också Kommuninvest lånetak. 

Sedan dess har kommunen kämpat hårt för att få ned skuldnivån – och skattehöjningen på 50 öre skulle enbart gå till att amortera på lånen. 

Den 30 juni i år var skulden 1,13 miljarder kronor. Sedan den 31 mars hade skulden minskat med 43 miljoner kronor.

– Vi har lite för hög kostnadsstruktur, men det har gått åt rätt håll och det ser Kommuninvest. Vi har fått balans i ekonomin, soliditeten har förbättrats och resultatet har varit positivt tre år i rad och ser ut att bli så även 2017. Vår negativa riskbedömning har blivit bättre jämfört med andra kommuner, säger Tomas Peterson (M), och fortsätter:

– De tittar på hela koncernen och vi har VEMAB som sett ur lånebelastning har en stor del av det här. I balansräkningen är det en tillgång, men en stor del av lånebördan ligger i värmeverket.

Ingen diskussion om lån

Kommuninvest anser att kommunen behöver öka sitt överskottsmål. 

– Vår utmaning var att effektivisera och hitta bättre lösningar. När de såg våra resultatmål om två procent, så menade de att vi med våra lån och våra kostnader behöver ligga på tre procent. 

Diskussionen om nya lån togs inte. 

– Nej, det var inga konkreta diskussioner. Men nu var det inte omöjligt att låna längre, men de kommer titta på vår risk och se hur långsiktigt vi tänker. Det handlar om helheten och att vi amorterar för att få ned lånebördan.

Kommunen lyfte inte tankarna på en ny förskola eller skola. 

– Nej, det gjorde vi inte. Men vi håller på med en inventering på den kommande tioårsperioden och vi håller även på och tittar på våra idrottsanläggningar. Det gäller att hitta vår egen prioriteringslista och vi måste ha en plan.

"Gjort en resa"

Vimmerby kommuns kostnader var drygt 40 miljoner kronor dyrare än jämförbara kommuner för bara ett par år sedan. Nu har det sjunkit rejält, säger Helen Nilsson. 

– Det är nere kring fyra miljoner kronor. Vi har gjort en rejäl resa jämfört med andra kommuner och ändå skjutit in pengar i verksamheterna. 

Tomas Peterson var nöjd med mötet med Kommuninvest. 

– Det var ett bra möte. Vi känner oss stärkta efter det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt