Annons:

KD lägger fram sjupunktsprogram – profilerar sig hårt på äldrefrågor

Kristdemokraterna, med Gudrun Brunegård och Jimmy Loord, lägger fram ett sjupunktsprogram för äldre som ska på remiss till pensionärsorganisationer.

KD lägger fram sjupunktsprogram – profilerar sig hårt på äldrefrågor

De äldre ska rädda kvar Kristdemokraterna i riksdagen. Det verkar vara partiets taktik – som nu satsar hårt på äldrefrågor inför valet 2018.
Partiet lägger fram ett sjupunktsprogram som ska gå på remiss till pensionärsorganisationerna i länet.
– Äldrefrågor har alltid varit en viktig fråga för oss. Få talar om äldreomsorgen bland de andra partierna, säger Gudrun Brunegård (KD).

Annons:

Kristdemokraterna har jobbiga opinionssifror bakom sig. Men partiet har definitivt siktet inställ på att vara kvar i riksdagen efter valet 2018. 

Nu gör partiet en stor satsning på att förbättra livskvaliteten för äldre. Nyligen presenterade KD:s två främsta riksdagskandidater från Kalmar län, Jimmy Loord och Gudrun Brunegård, ett sjupunktsprogram. 

– Vi har tagit fram det här regionalt och syftet är att förbättra livskvaliteten för äldre i Kalmar län. Det är en stor utmaning, men nationellt och regionalt pratas det för lite äldreomsorg. Över huvud taget pratas det för lite äldrefrågor från riksdagspolitikerna i länet, säger Gudrun Bruengård och Jimmy Loord. 

KD:s sju punkter är följande: 

* Slopa den så kallade pensionärsskatten. 

– Vi har flera gånger medverkat till att sänka skatten för pensionärer. Vi vill stänga gapet helt och hållet och pensionärer ska hamna på samma nivå som löntagare. Det är vi ensamma om. Enligt Socialdemokraterna ska det vara helt borta 2020. Med KD:s politik sänker vi den redan 1 januari 2018, vi kommer att ha med det i höstbudgeten. Vi har avsatt 5,7 miljarder kronor och det är 1,3 miljarder mer än regeringen, säger de två kristdemokraterna.  

* Äldreomsorgsgaranti. 

– Här vill vi att alla över 85 år ska ha rätt till att välja hur de vill bo utan biståndsprövning. Vill man ha plats på särskilt boende ska det räcka med att känna sig otrygg i hemmet eller isolerad. Den enskildes önskemål ska vara avgörande och vi vill införa en särskild äldreboendemiljard, säger Gudrun Brunegård.

* Bättre kontinuitet inom vård och omsorg, och inte ständigt nya ansikten. 

* Äldreteam med flera yrkesgrupper för trygghet och hög vårdkvalitet.

* Gratis kollektivtrafik för samtliga pensionärer. 

– På sikt vill vi även se det vid valfria tider. Med de tider som kommer gälla nu är det många som kan stängas ut. Bor man i Locknevi går det inte så värst många bussar. Då kanske man måste ta eftermiddagsbussen, säger Gudrun Brunegård. 

Jimmy Loord: 

– Vi möter även upp ensamhetsproblematiken som är påtaglig. Det är en utmaning där få politiker lagt förslag för att möta upp, men det gör vi med gratis kollektivtrafik. Det kan handla om studiecirklar, att fika, besöka platser eller nätverka för de äldre. 

* Mammografi upp till 80 år. 

– I dag går gränsen vid 74 år. När den sattes var det utefter medellivslängden, men den har ökat sedan dess. Skulle man insjukna i bröstcancer efter det vore det olyckligt, därför vill vi som ett första steg höja det till 80 år, säger Brunegård. 

* Stärkt bostadstillägg.

Vill ha svar i november

Nu ska sjupunktsprogrammet gå ut på remiss till de olika pensionärsorganisationerna i Kalmar län.

– Det här är inget helt färdigt förslag och vi vill se vad de säger om det. De sitter på en kompetens som är värdefull. 

Programmet, som ska ge äldre bättre livskvalitet, ska sannolikt tas i slutet av november. 

– Känslan är att vi har ett högt förtroende inom de här frågorna. Nu vill vi ge det här som ett svar på det välfärdssvek som pågår mot dem som byggde upp den välfärd vi har i dag. Det måste talas mer om de här frågorna, för de är viktiga och kommer vara fortsatt också. Bristen på äldreboende och god omsorg är inget annat än ett svek.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt