Annons:

SD-ledaren vill förbjuda Nordiska Motståndsrörelsen

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill förbjuda Nordiska Motståndsrörelsen. Foto: Riksdagen

SD-ledaren vill förbjuda Nordiska Motståndsrörelsen

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen är en terrororganisation. Det menar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Nu vill han se en kriminalisering av NMR.
– Det här är inte vilken organisation som helst. Vi måste politiskt se till att det blir förbjudet att ha samröre med terrororganisationer, säger han till Expressen.

Annons:

I somras kallades SD-ledaren Jimmie Åkesson för "folkförrädare" av den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR. I en intervju med Expressen säger nu Jimmie Åkesson att han betraktar NMR som en terrororganisation och att han vill se över lagstiftningen och utreda en kriminalisering av nazistorganisationen.

– Jag menar att det mycket väl skulle kunna ses som en terrororganisation. Jag är inte rätt person att svara på det så här men jag skulle mycket väl kunna tänka mig att man skulle kunna betrakta det här som en terrororganisation. En organisation som systematiskt använder våld som politisk metod. Man får ha tokiga åsikter men man får inte ägna sig åt våld, säger SD:s partiledare till Expressen.

Ska demonstrera i Göteborg

I samma intervju får Jimmie Åkesson frågor om det egna partiets förflutna. Ibland beskrivs SD:s rötter som nazistiska. 

– Det kan man beskriva på många olika sätt. Vi har ideologiskt sätt rötter tillbaka i konservatismen och nationalismen. Det har funnits enskilda individer i partiet som har haft problematiska kopplingar till olika extremistorganisationer. Det inte är särskilt jätteintressant hur de här rötterna såg ut för vi är väldigt långt ifrån det nu, säger Jimmie Åkesson.

Nordiska Motståndsrörelsen har fått tillstånd att demonstrera i Göteborg i samband med Bokmässan. Den gångna helgen höll organisationen en tillståndslös demonstration i samma stad.

Nyligen hängde organisationen upp en banderoll i Vimmerby utmed riksvägen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt