Annons:

  • Hemtjänsten får den stora delen av socialnämndens utökade budget

    Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

  • Hemtjänsten får den stora delen av socialnämndens utökade budget

    Marie Nicholson (M) är vice ordförande i nämnden.

Hemtjänsten får den stora delen av socialnämndens utökade budget

Socialnämnden ville ha 28 miljoner kronor, men fick tolv miljoner i utökad rambudget. Hälften av dessa satsas på hemtjänsten i kommunen i 2018 års budget.
– Det handlar om volymökningar. Vi måste göra det här, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i nämnden.

Annons:

På torsdagen beslutade socialnämnden hur pengarna ska fördelas i 2018 års budget. Nämnden var enig – och den stora satsningen blir på hemtjänsten. 

Socialnämnden har fått tolv miljoner kronor extra inför nästa år och 6,5 miljoner kronor går till hemtjänst för de äldre i kommunen. 

– Det handlar om volymökningar inom äldreomsorgen. Det är först 2024 det kommer lugna ned sig och vi måste göra det här nu. Det kommer nog bli så här varje år, med volymökningar, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i socialnämnden. 

Pengarna ska, utöver att finansiera det ökade antalet äldre, också gå till nya digitala trygghetslarm. Några digitala tillsynskameror blir det inte 2018.

– Vi måste satsa på digitala trygghetslarm och det har vi börjat att arbeta med nu. Digitala tillsynskameror är ett jättebra sätt att möta volymökningarna, men där måste vi vänta till 2019. Det finns helt enkelt inte pengar.

En miljon kronor satsas för att täcka verksamhetens kostnader för det nya gruppboendet och 2,7 miljoner kronor läggs på en ny servicebostad inom lagen för särskilt stöd och service, LSS. En ny tjänst som tidigare togs bort kommer tillbaka. Det handlar om en tjänst för administrativt stöd till cheferna i verksamheten.

Minus 2018?

Ekonomiskt ser 2018 inte ut att bli särskilt positivt dock. 

– Vi ser att vi inte kommer klara av att täcka in kostnaderna för verksamheten, säger Eva Berglund (S), ordförande i nämnden. 

Det ser ut att bli ett underskott på 7,4 kronor.

– Det handlar om LSS:en. Det är troliga ökningar som vi borde budgetera med, men som vi inte kan. Försörjningsstödet ligger väldigt lågt i Vimmerby och kommer sannolikt att öka när många nyanlända lämnar etableringsfasen. Det är oroande, säger Marie Nicholson. 

Nu skickar socialnämnden med till kommunfullmäktige att nämnden inte klarar av att inrymma alla kostnader inom budgetramen.

– Ursprungligen bad vi om 28 miljoner, men det har vi kunnat dra ned ganska mycket genom att flytta upp behov till kommande år. Men de åren kommer ju... Vissa satsningar som tillsynskameror kan göra att man sparar pengar i längden, så det är synd att vi inte kan göra de satsningarna, säger Marie Nicholson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt