Annons:

Julklapp till länet – besked om över 200 miljoner redan nu

Region Kalmar län vet redan nu hur mycket pengar man får 2024. Foto: MostPhotos

Julklapp till länet – besked om över 200 miljoner redan nu

Region Kalmar län väntas göra ett minus på närmare 400 miljoner kronor 2023. Nu kommer dock en tidig julklapp inför nästa år. 

Annons:

Regeringen har i budgeten för nästa år beslutat om höjda anslag till kommuner och regioner i ett försök att dämpa effekten av kostnadsstegringarna. 

Dessa medel brukar vanligtvis betalas ut senare under året, men redan har sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) slutit en överenskommelse med SKR:s sjukvårdsdelegation. 

Det innebär att regioner och kommuner redan före verksamhetsårets början får besked om hur stort stöd man kommer att få. 

"Därmed förbättras förutsättningarna för att planera arbetet, så att statsbidraget tas med i beräkningen redan från årets start", skriver regeringen.

– Vi behöver säkerställa en god, jämlik och tillgänglig vård till alla invånare både på kort och lång sikt, trots tuffa ekonomiska förutsättningar. Genom de här överenskommelserna får kommuner och regioner tydliga förutsättningar och ett viktigt tillskott i det arbetet, säger Rachel De Basso (S), ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation.

"Revidera beslut"

Många regioner planerar för neddragningar i form av personalminskningar och minskat antal vårdplatser under nästa år för att klara av att hålla budget. Men nu får Region Kalmar län besked om att man kommer få 237 miljoner kronor i statsbidrag 2024. Kommunerna i Kalmar län får också dela på ytterligare 27 miljoner för den nära vården av äldre, som bedrivs i samverkan med regionernas primärvård. Den summan kommer fördelas i förhållande till respektive kommuns befolkning. 

– Riksdagen har röstat igenom ett exceptionellt stort stöd till välfärden för nästa år. Jag är glad att det nu finns en överenskommelse om utbetalningen. 237 miljoner kronor till regionen är ett värdefullt och synnerligen märkbart tillskott, med tanke på att man i budgeten för 2024 har beslutat om effektiviseringar på 200 miljoner kronor. Varje verksamhet behöver se över sina kostnader och göra nödvändiga effektiviseringar, men med detta besked i ryggen borde regionledningen se över och vid behov revidera beslut, som riskerar att minska tillgängligheten till vård för patienterna. Detsamma gäller dem som ansvarar för den kommunala hälso- och sjukvården, säger Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot och ledamot i regionfullmäktige.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt