Annons:

Inga ensamkommande anvisas till Vimmerby – oklar framtid för HVB-hemmen

Gula Villan i Gullringen stängdes redan under fjolåret. Nu är framtiden för de två kvarvarande osäker.

Inga ensamkommande anvisas till Vimmerby – oklar framtid för HVB-hemmen

Inflödet av ensamkommande asylsökande barn har helt avtagit. Sedan januari 2016 har blott någon enstaka kommit till Vimmerby – och då handlar det om anhörigplacerade.
– Vi kan inte säga hur länge vi har behov av de två HVB-hem vi har kvar, säger Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden.

Annons:

Den situation som rådde under senhösten 2015 med flera placeringar i veckan är därmed långt borta. Redan under fjolåret märktes minskningen av och kommunen tog bland annat bort sitt boende i Gullringen. Det berodde också på en ny ersättningsnivå, där Migrationsverket sänkte ersättningen med en dryg tredjedel.

– Vi har lyckats väldigt bra med omställningen. Vi har inte behövt säga upp någon personal, utan det vi har gjort är att dra ned på kostymen. Nu blir det en fas två när de ensamkommande fyller 18 år. En del har också flyttat från Vimmerby. Vi hade god framförhållning och personalen har gjort ett fantastiskt arbete, säger Marie Nicholson, vice ordförande i nämnden.

Vimmerby kommun har haft få ensamkommande placerade i andra kommuner. 

– Vi har inte bokat upp platser i andra kommuner heller, vilket har varit väldigt lyckat, säger Eva Berglund (S).

Ingen behöver gå

Just nu finns endast två HVB-hem kvar och det är de som ligger i Locknevi och Södra Vi. I övrigt har kommunen stödboenden, som fungerar som egna lägenheter för de ensamkommande.

Nu ska verksamheten ses över igen.

– Vi vet inte hur behovet ser ut. Man har börjat att se över även det. Vi får se vart man hamnar helt enkelt. Vi vet inte det nu och det vet inte verksamheten heller. Det vi kan konstatera är att det inte fyller på någonting nu. 

Oavsett vad som händer kommer ingen personal behöva gå. 

– Det finns andra tjänster inom andra verksamheter för dem, säger Marie Nicholson (M).

Under slutet av 2015 tog Vimmerby kommun emot två ensamkommande asylsökande barn i veckan. Det var innan den rödgröna regeringen tog beslut om att göra det svårare för människor att ta sig till Sverige.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt