Annons:

Oppositionen inväntar besked från majoriteten:

Hela fullmäktige samlades på söndagen. Oppositionen inväntar ett förslag från majoriteten. Foto: Simon Henriksson

Oppositionen inväntar besked från majoriteten: "Tror inte de gör det"

Även oppositionen var inbjuden att delta under informationen till fullmäktige kring skolfrågan. Men oppositionen kan inte heller ge något tydligt besked ännu.
– Jag tror inte majoriteten lägger ned fyra skolor och fyra förskolor. Men innan vi kan agera och reagera måste majoriteten komma fram till ett beslut, säger Ola Hammarbäck (KD).

Annons:

Hela kommunfullmäktige var kallat till ett stängt möte under söndagen. Där gick tjänstemännen igenom utredningen kring skolorna och politiken fick utöver informationen även möjlighet att ställa frågor. 

Den samlade oppositionen var inbjuden till mötet. 

– Det var bra att man gjorde det upplägget att hela fullmäktige fick ta del av informationen och ställa frågor kring rapporten, säger Ola Hammarbäck (KD).

Men kristdemokraten vill inte säga något om partiets inställning. Kristdemokraterna har dock, tillsammans med Sverigedemokraterna, varit emot att utredningen över huvud taget skulle göras.

– I första hand måste majoriteten komma fram till ett beslut. Det beslutet får vi sedan agera och reagera på. Jag tror inte majoriteten lägger ned fyra skolor och förskolor, så vi måste veta vad de går fram och med vilka konsekvenser det får innan vi kan svara.

"Sagt att vi avvaktar"

Han tror också på ett relativt snart besked i frågan.

– Det är länge sedan uppdraget gavs och det måste upp i barn- och utbildningsnämnden i februari för att kunna nå fullmäktige i april. Det är inte så mycket tid.

Vad ser ni att man kan göra i stället för att lägga ned skolor?

– Det är viktigt att se det här som en helhetsfråga. Vad får det för konsekvenser? Hur påverkar det Vimmerby attraktionskraft? Hur påverkas de yngsta barnen inte minst av längre resväg? Det finns många aspekter i det här och först måste vi veta vad majoriteten går fram med för förslag. Vi pratar vidare i vår grupp men har inget skarpt förslag förrän majoriteten föreslår något. 

Vill avvakta

Moderaten Per Åke Svensson kan inte heller ge något tydligt besked.

– Det var bra att vi fick vara med och att hela fullmäktige fick samma information. Det hedrar majoriteten. Jag kan säga direkt att vi inte har tagit ställning och vi ska ha gruppmöte längre fram. Det finns ju ännu inget förslag att ta ställning till. 

Niklas Gustafsson lät rätt tydlig i Tuna kring hur ni skulle ställa er?

– Vi får se hur det går på gruppmötet. Vi har sagt att vi avvaktar tills vi har något att ta ställning till. 

Ett snabbt besked kring vad majoriteten tänker gå fram med för beslutsförslag kring skolorna, önskar Per Åke Svensson.

– Det vore lugnast för alla. Den här ovissheten är inte bra för någon part. Föräldrar och barn blir oroliga, och det vore bra med ett besked så det finns något att ta ställning till. 

Vid skolmötet i Tuna var Roger Sunesson (SD) väldigt tydlig med att partiet skulle stå på Tunabornas sida i kampen för att bevara skolan.

– Det här strider mot vårt politiska program och vi vill att man tittar på helheten och hur organisationen ser ut. Det finns kommuner lika stora som Vimmerby som exempelvis har ett lägre antal tjänstemän. Först måste man se över helheten och när man har rationaliserat och gjort det, så kan man ta en diskussion. Men det görs inte riktigt känner jag, säger Morgan Esping (SD). 

Fotnot: Felaktigt stod först att det är M och SD som varit emot utredningen. Rätt ska vara att det är KD och SD som var emot utredningen från första början.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt