Annons:

Centern ifrågasatte stor förskola – försvarades av ordföranden

Lis Astrid Andersson (S) försvarade den tilltänkta förskolan med tio avdelningar på gårdagens fullmäktige.

Centern ifrågasatte stor förskola – försvarades av ordföranden

Skiljelinjen mellan Centerpartiet och majoriteten kring storleken på en ny förskola går vidare. I en interpellation ifrågasatte Ingela Nilsson Nachtweij (C) planerna på en tio avdelningar stor förskola – men planerna försvarades av barn- och utbildningsnämndens ordförande Lis Astrid Andersson.
– Det finns många fördelar med en sådan förskola, sade hon i sitt interpellationssvar.

Annons:

I sin interpellation lyfte oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) ånyo kritik mot majoritetens planer. Hon ifrågasätter varför en ny förskola behöver vara tio avdelningar stor. 

– Vi är oroade över hela processen och den bristande medborgardialog kring den nya förskolan. Vad ska byggas? Var ska det byggas? frågade Nilsson Nachtweij – bland annat – i sin interpellation. 

Centerledaren framhöll att det bara är en kommun i Kalmar län som planerar att bygga en så stor förskola. 

– Övriga avser att bygga en förskola mellan tre och sex avdelningar, sade hon. 

"Blir lättare"

Centerpartiet anser att en förskola med sex avdelningar är gott nog och Nilsson Nachtweij pekade på kommunens begränsade låneutrymme samt att Hultsfreds kommun budgeterat med 100 miljoner för en tio avdelningar stor förskola. 

Men att bygga en stor och samlad förskola ser barn- och utbildningsnämndens ordförande flera fördelar med.

– Vi har förskola i många tillfälliga lokaler som det är i dag. Dessutom har vi sagt att vi ska ha "Nattis" i den nya förskolan, svarade Lis Astrid Andersson (S), som också pekade på flera andra fördelar med en stor förskola: 

– Det blir lättare för förskolechefen att ha personal under samma tak. Det ger delaktighet och möjlighet att driva utvecklingsarbete under dagtid. Man kan anpassa avdelningarna utefter barnens behov och utforma flera olika miljöer, som teknikrum och musikrum. 

"Ekonomiska vinster"

BUN:s ordförande ser även ekonomiska vinster vid en stor förskola. 

– En bedömning visar att fem avdelningar ligger på 42 miljoner och tio avdelningar landar på 64 miljoner. Det gör att det skulle bli 20 miljoner dyrare att bygga två mindre förskolor. Det skulle även skilja ett par miljoner på driften per år, sade Lis Astrid Andersson (S). 

Ingela Nilsson Nachtweij undrade om det fanns tankar på att stänga någon förskola i kransorterna – något Lis Astrid Andersson förnekade. 

– Nej, det är inte så att någon förskola kommer att stängas på grund av att vi bygger en tio avdelningar stor förskola, sade hon. 

Blir Skyttehagen?

Planen är fortfarande att bygga den nya förskolan i området Skyttehagen. Förhoppningen är att förskolan stå klar 2020. 40 miljoner kronor finns avsatta för en ny förskola i den ekonomiska planen för 2017-2021. 

– Skyttehagen är fortfarande den placering vi tänker oss, men det pågår detaljplanearbeten även för tomter vid Nybble och Nosshult, säger Andersson.

Fotnot: Lis Astrid Anderssons (S) citat om att några förskolor inte kommer att stängas har förtydligats.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt