Annons:

Centerpartiet vill satsa på Stångådalsbanan –

Centerpartiet vill satsa minst 1,5 miljarder på det regionala järnvägsnätet. Foto: KLT

Centerpartiet vill satsa på Stångådalsbanan – "Dragits med en skuld"

Inte en krona i regeringens nationella plan för infrastrukturen viktes åt Stångådalsbanan eller Tjustbanan. I dag lanserade Centerpartiets Annie Lööf en satsning på de regionala järnvägarna på 1,5 miljarder.
– Vi har allt för länge dragits med en skuld, en skuld som nu lett till trasiga spår och nedgångna banor. Det är dags att vi nu börjar betala tillbaka den skulden, säger Annie Lööf.

Annons:

Stångådalsbanan och Tjustbanan har varit eftersatta under lång tid. Nyligen presenterade Trafikverket sitt förslag till den nationella planen för 2018-2029 – och där saknades det helt medel för att rusta upp järnvägarna i länet. Totalt innehåller planen infrastruktursatsningar på över 700 miljarder kronor. 

Alldeles nyss, på Centerpartiets partistämma i Malmö, höll Annie Lööf sitt inledningstal och berättade om de satsningar på det finmaskiga järnvägsnätet som partiet vill göra,. 

– Vi måste satsa på de regionala och lokala tågbanorna. Vi har allt för länge dragits med en skuld, en skuld som nu lett till trasiga spår och nedgångna banor. Det är dags att vi nu börjar betala tillbaka den skulden, säger Annie Lööf.

"Frågan är avgörande"

I sin budget satsar Centerpartiet 4 miljarder extra på järnvägar i landet och 1,5 av dem är öronmärkta för länsjärnvägar, som Stångådals- och Tjustbanorna.

– Om regeringspartierna S och MP gör motsvarande arbete kan vi klara hem järnvägsbanorna som ju regeringen så här långt valt att strunta i, säger riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) i ett pressmeddelande. 

– Bra att Annie Lööf och Centerpartiet nationellt nu både bekräftar och sluter upp bakom vårt arbete för upprustningen av järnvägarna i östra Sverige. Den här frågan är avgörande för mellersta och norra länet, säger Centerpartiets vice distriktsordförande i Kalmar län, Ingela Nilsson Nachtweij i samma forum. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt