Annons:

Upp till 22 ensamkommande på Vimarhaga

Upp till 22 ensamkommande kan flytta in på Vimarhaga. "Det är inte kris, men behovet av platser är enormt", säger Eva Berglund (S). Foto: Simon Henriksson

Upp till 22 ensamkommande på Vimarhaga

Vimmerby kommun öppnar ett fjärde boende för ensamkommande barn. Nästa vecka blir vård- och omsorgsboendet Vimarhaga boende för upp till 22 personer. – Jag vill inte kalla det för kris, men vi har ett akut behov av platser, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

Det är fullt på kommunens tre boenden för ensamkommande flyktingbarn. Med omedelbar verkan öppnas ett tillfälligt boende upp på det nybyggda vård- och omsorgsboendet Vimarhaga i Vimmerby stad. 

Nästa vecka flyttar upp till 22 ensamkommande asylsökande barn in i den tomma enheten. 

– Det känns oerhört bra och även roligt. Det fanns vissa tankar på att det skulle kunna bli motstånd mot det, men alla har verkligen tagit emot det väl, säger individ- och familjeomsorgschefen Svante Christansson till Dagens Vimmerby. 

De senaste tre veckorna har Vimmerby haft en jätteökning av anvisningar från Migrationsverket – och situationen höll på att bli ohållbar. Då dök den här möjligheten upp. 

– Ökningen har verkligen varit markant och det är redan fullbelagt på våra tre boenden. Vi har jobbat på ytterligare ett boende på Nygård, men de här ungdomarna finns här nu. Vi tyckte att vi var ute i god tid med Nygård, men vi kunde inte förutse det här. 

Planen var att Nygård skulle öppna i mars. Nu tidigareläggs planerna till strax efter jul, men med den kraftigt ökade flyktingvågen av ensamkommande till Sverige kan det vara fullt på boendet på Nygård vid det laget. 

– Som det ser ut nu skulle det inte vara fullt på Nygård, men risken finns att det är det när det öppnar. Jag hoppas att vi kommer att klara av det på ett bra sätt, men nu klarar vi i alla fall de närmaste veckorna. Det var en oerhört stor tur för oss att den här möjligheten fanns.

Kan bli permanentboende

Även socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) är nöjd med lösningen. 

– Det är en bra lösning för att klara av den ökade flyktingströmmen. Det här handlar bara om en kortare tid och sedan flyttar vi över de ensamkommande till Nygård. Jag vill inte säga att det är krisläge, men det är ett akut behov av platser, säger hon. 

Hur gör ni om anvisningarna till Vimmerby tilltar?

– Då får vi ta en ny diskussion. 

Kan det bli aktuellt att göra Vimarhaga-enheten permanent?

– Vi ser det som en tillfällig lösning, men vet inte hur behovet ser ut framöver. I nuläget ser jag det som en tillfällig lösning, men vi vet inte ens idag hur det kommer se ut imorgon. 

Möjlighet till många platser

Eva Berglund hoppas på att få igång Nygård strax efter jul. 

– Där har vi möjligheten till många platser. Vi får in många ungdomar och det handlar om snabba placeringar, annars pratar vi pengar och kostnader, om vi måste placera externt. Så vill vi inte ha det. Den här enheten är färdigmöblerad och klar för inflyttning. 

Det kommer att finnas tio, elva rum att tillgå på Vimarhaga – och de kommer att få bo två och två i rummen. 

– Inte någonstans kommer de att få ett eget rum. På Nygård är det både tvårummare och enrumslägenheter, men där räknar vi också med att det behöver bo två och två. 

Söker ny personal

Kommunen söker personal till Nygård och kommer även att plocka in ny personal till boendet på Vimarhaga. 

– Vi kommer inte att belasta personalen på Vimarhaga. Men vi har en procedur och hoppas att personalen vi tar in kan följa med till Nygård. Annars får vi titta på att omfördela på de andra boendena och lösa det på ett smidigt sätt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt