Annons:

Förundersökningen om grovt tjänstefel mot kommuntopparna har lagts ned

Förundersökningen om grovt tjänstefel mot Niklas Gustafsson (M), Carolina Leijonram och Jacob Käll (C) är nedlagd. Bilden är ett montage.

Förundersökningen om grovt tjänstefel mot kommuntopparna har lagts ned

Åklagaren valde att öppna en förundersökning om grovt tjänstefel mot kommuntopparna Carolina Leijonram, Jacob Käll (C) och Niklas Gustafsson (M). Anledningen var löneförhöjningen för kommundirektören från 2019 och 2020.
Nu har förundersökningen blivit nedlagd. 

Annons:

Åklagaren Johan Henningsson har för en tid sedan beslutat att lägga ned förundersökningen. Det framgår av beslutet som skickats till kommunen och som vår tidning tagit del av.

"Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt", skriver åklagare Johan Henningsson i beslutet. 

Bakgrunden var att en privatperson polisanmälde kommuntopparna Carolina Leijonram, Jacob Käll (C) och Niklas Gustafsson (M) på grund av lönehöjningen för Carolina Leijonram. Båda lönerna sattes sent och kommundirektören Carolina Leijonram fick båda åren retroaktiv löneförhöjning. 

Bland annat sattes lönen för 2020 först i slutet av mars 2021. Jacob Käll (C) var vid tidpunkten kommunstyrelsens ordförande och Niklas Gustafsson (M) vice ordförande i kommunstyrelsen.

”Jacob Käll har bestämt att kommunen ska ge Carolina Leijonram mera lön för 2020. Detta beslut är olagligt, går inte att verkställa och ska återtas av KS. Niklas Gustafsson gjorde samma kupp mot kommunkassan med skenförhandling och löneavtal hösten 2019”, skrev personen som anmälde kommuntopparna. 

"Fick veta via DV"

– Anmälan kom in redan i juni 2021. Strax därefter öppnade jag upp förundersökningen och skrev ett direktiv till polisen. Jag ville att de skulle höra anmälaren i syfte att mer noggrant reda ut vad anmälan avsåg. Tyvärr har det blivit liggande hos polisen, och trots att fyra påminnelser har skickats har det inte blivit av. Den sista påminnelsen skickade min chef den 22 september i år, och nu har anmälaren hörts. Jag har dock inte fått tillbaka ärendet till mig än, sa kammaråklagare Johan Henningsson i november 2022. 

Carolina Leijonram kommenterar den nedlagda förundersökningen i ett mejl till vår tidning. 

"Jag fick veta via er på DV att jag fanns omnämnd i en anmälan. Jag har aldrig blivit kontaktad av polis eller annan förundersökningsledare, har inte fått några frågor alls. Vi har nu efter lång tid fått veta att man heller aldrig gick vidare utan att man avslutat utredningen", skriver hon. 

"Hade nästan glömt"

Jacob Käll (C) tycker att det rör sig om resursslöseri.

"Hade nästan glömt av den. Har inte bekymrat mig. Min kommentar är att det är resursslöseri att sätta igång polis och åklagarmyndighet på frågor som man kunde löst genom en enkel kontakt. Detta är ju en anmälan från samma person som löpande de senaste fem åren har gjort den ena polisanmälan efter den andra andra baserat på argument som inte håller vid en prövning", skriver han i ett mejl. 

Niklas Gustafsson (M) menar att beskedet är rätt väntat. 

– Jag har aldrig blivit kontaktad av åklagare eller polis i ärendet. Jag har inte varit oroad. Revisorerna granskade det här och tyckte det var väl genomlyst. Jag har aldrig fått något mer till mig än det jag kunnat ta del av i media. Kring lönesättningen har vi följt regelverket. Jag tycker bara det är tråkigt att det ska behöva läggas resurser på okynnesanmälningar, säger han. 

Vår tidning har sökt Johan Henningsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt