Annons:

Löfvens attack på SD:

Stefan Löfven menar att SD borde läggas ned. Foto: Socialdemokraterna

Löfvens attack på SD: "Borde lägga ned partiet"

Statsminister Stefan Löfven gick till hårt angrepp på Sverigedemokraterna efter partiledardebatten. Anledningen? SD:s nolltolerans mot rasism.
– Pratar man om en nolltolerans mot rasism i det här partiet så finns det bara en sak att göra, det är att lägga ned partiet, säger han till Aftonbladet.

Annons:

Bakgrunden till Löfvens kraftfulla utspel var uthängningen från Mattias Karlsson, SD:s gruppledare, av två personer i organisationen "Ung i Sverige". Felaktigt pekade Mattias Karlsson ut dem som illegala invandrare. 

Båda har dock uppehållstillstånd. 

Mattias Karlsson är nu polisanmäld, bland annat för förtal. 

Under söndagens partiledardebatt krävde Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, att Jimmie Åkesson (SD) skulle be om ursäkt. Något Åkesson inte ville göra. 

Stefan Löfven kallade Karlssons agerande för "bedrövligt".

– Det är en gruppledare i Sveriges riksdag som hänger ut en människa som har fått ett uppehållstillstånd som kriminell. Dessutom kan Åkesson inte ta avstånd och be om ursäkt för det. Men det är Sverigedemokraterna, säger han till Aftonbladet och fortsätter: 

– Det är inte det enda. SD har haft en partisekreterare som säger till en moderat företrädare i Stockholm, som har bott här i 26 år, att han inte är välkommen i Sverige och inte är svensk. Pratar man om en nolltolerans mot rasism i det här partiet så finns det bara en sak att göra, det är att lägga ned partiet.

"Mer komplicerat"

SD-ledaren Jimmie Åkesson menar däremot att frågan är mycket mer komplicerad än vad statsministern och Jonas Sjöstedt gör gällande.

– Det är mer komplicerat än att jag ska stå här och be om ursäkt. Jag är övertygad om att min gruppledare, som jag har fullt förtroende för, är fullt kapabel att hantera den här frågan utan min inblandning. Det är väldigt låga argument man använder, säger Åkesson.

Han poängterade också att Mattias Karlsson beklagat det inträffade.

– Han har också förklarat varför han gjorde en sådan här postning, han var upprörd och så vidare. Det finns anledning att vara upprörd över att tiotusentals illegala invandrare finns i vårt land och att ingen vet var de är eller vilka de är. Det är klart att det är ett stort problem och det är tråkigt att man ska fokusera på de här bisakerna snarare än det allvarliga problemet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt