Annons:

Kommunen har inte råd med partistödet – men oklart vad som händer

Kommunen har inte råd med partistödet, men vad som händer är oklart, säger Helen Nilsson (S). Foto: Simon Henriksson

Kommunen har inte råd med partistödet – men oklart vad som händer

Pengar finns inte till partistödet. Därför var förslaget att sänka nivån för 2024. Men nu är det oklart vad som händer. 

Annons:

Partistödet i Vimmerby kommun utgår från det av regeringen fastställda prisbasbeloppet gånger antal ledamöter i fullmäktige. Nivån ligger för nävarande på 20 procent – men det hade inneburit en summa till partierna som kommunen inte har råd att betala ut.

– Vi har inte pengar till det i budgeten helt enkelt, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S). 

Förslaget, som kommunstyrelsen skulle ta ställning till i veckan, var att gå från 20 procent av prisbasbeloppet till 17,5 procent för 2024. Sedan skulle en återgång till den tidigare beslutade nivån ske 2025 och då skulle också partistödet ingå som en post i det sedvanliga budgetarbetet.

Men det blev inget beslut i kommunstyrelsen.

– Man har upptäckt och insett att prisbasbeloppet inte fastställs i takt med partistödet. Det hade gett en felkoordinering och det hade blivit likadant nästa gång med den här tågordningen. Då hade vi sakta men säkert sänkt partistödet. Nu får vi ta oss en funderare till och titta djupare på det, säger Jacob Käll (C).

Ärendet remitterades därför till demokratiberedningen och väntas återkomma längre fram. Förslaget var att partistödet i år skulle ha hamnat på totalt 491 350 kronor som skulle ha fördelats på de olika partierna utifrån mandat.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt