Annons:

Vänsterledaren Sjöstedt besökte gymnasiet:

Jonas Sjöstedt (i mitten) flankeras av vänsterpartisterna Peter Lingeteg, Peter Fjällgård, Pia Young och Jens Stenman. Foto: Simon Henriksson

Vänsterledaren Sjöstedt besökte gymnasiet: "Hade relevanta frågor"

Vänsterpartiet har påverkat, trots att de står utanför regeringen, de senaste budgetarna rejält. Nu laddar partiet för att göra ett starkt val 2018 – och på måndagen besöker partiledaren Jonas Sjöstedt Vimmerby.
– Jag hoppas att mitt besök kan bli draghjälp, att det går ännu bättre lokalt, säger han.

Annons:

Samtliga samhällsklasser på Vimmerby gymnasium fick träffa Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på måndagen. Jonas Sjöstedt beskrev partiets politik och pratade om socialism, ekologi och feminism. 

– Jag berättade om vad vi konkret har gjort, med mer pengar till sjukvården, bättre villkor för ensamstående, mer pengar till välfärden. Sedan lät jag de mest ställa frågor för att få fram andra synpunkter. Det blev frågor om jämställdhet, om sexualbrott, om klimatet, om kärnvapen och om att alliansen vill sänka lönerna för nyanlända och unga. Jag tycker att de hade väldigt relevanta frågor, säger Jonas Sjöstedt. 

Vad betyder det för dig att komma ut och träffa ungdomar i verkligheten?

– Man får ett hum om vad de tänker på och det är ett sätt att få energi. Det är kul att möta människor på det här sättet, det är vår skyldighet som folkvalda att vara tillgängliga och möta väljarna. Det ser jag som en viktig del av jobbet. 

"Bra kommunval"

Senaste gången Jonas Sjöstedt besökte Vimmerby var Vänsterpartiet lokalt ett litet parti. Medlemsantalet var färre än tio och valresultatet var relativt svagt. 2014 gjorde V ett bättre val och medlemsantalet har ökat till 42. Bara de senaste veckorna har partiet fått tre nya medlemmar. 

– Man har gjort ett bra kommunval, gått framåt och fått fler medlemmar. Det skrev man till mig och berättade om, och då tyckte jag att det var kul att komma tillbaka. Jag hoppas att mitt besök kan bli draghjälp för att få dem att växa ännu mer. 

Vad har du för uppfattning om Vänsterpartiet lokalt?

– Jag har sett att det går bra, att man är optimistiska inför valet, man vill växa och det finns alla förutsättningar för det. Jag vet att socialdemokrater och moderater styr tillsammans och det innebär att det kan bli en öppning för ett tydligt vänsteralternativ. Förhoppningen är att ta tillbaka riksdagsmandatet i Kalmar län, det har vi varit ganska nära att ta tillbaka.

"Fått brev om att vi gör nytta"

Få partier utanför en regering har haft en så tydlig påverkan som Vänsterpartiet har haft under innevarande mandatperiod.

– Jag har fått många brev om att vi har gjort mycket nytta. Det gör mig glad. Trots att vi inte var välkomna i regeringen har vi fått igenom 80 reformer och vi har påverkat mer än under någon annan mandatperiod. Vi har gjort allt vi kan för att förvalta väljarnas mandat. 

Ändå ökar klyftorna i Sverige. Vad beror det på?

– Vi har fått igenom reformer som gynnar de som inte fått något på många år: de med låg pension, ensamstående föräldrar och så vidare. Men vi har också stött på problem. Så fort vi säger att Sveriges miljardärer ska betala mer i skatt säger regeringen nej. Det har varit vår största konflikt med regeringen. Vi har lyckats lyfta människor, men de rikaste drar ändå ifrån. Det är inte rimligt att en lyxvåning i Stockholm har samma fastighetsavgift som en röd stuga i skogen i Vimmerby. Någon form av fastighetsskatt är rimligt, inte för de med en miljon, men för de med en miljard. Bara en starkare vänster kan ändra på det. 

Öppet möte i Vimmerby

På måndagskvällen håller Jonas Sjöstedt ett öppet möte i Vimmerby. Det kommer till stor del handla om ett jämlikt samhälle. 

– Jag kommer att prata om vad som händer med ojämlika och jämlika samhällen och vad det får för betydelse för kriminalitet, hur människor mår och så vidare. Det är intressant att en majoritet av svenskarna tycker att ojämlikheten är för stor i Sverige, det går långt in i de borgerliga väljarna, men jag tror inte så många inser hur otroligt rika de rikaste i Sverige är. Det finns något hoppfullt i det, att man vill ha ett jämlikt samhälle.

Han kommer också att beröra frågan om ett vinstförbud i välfärden. 

– Det har varit något av det bästa med Sverige, att vi haft ett samhällskontrakt som säger att alla är lika, att man har samma rätt till utbildning och att det inte är någon skillnad på folk när de kommer till akutmottagningen. Det hotas av privatiseringar och privata försäkringar. Det är huvudfrågan inför valet. 

Varför får man göra vinst om man bygger ett hus åt kommunen, men inte om man bedriver skolverksamhet?

– Det är en väldigt stor skillnad på verksamheten. Byggherrar får lägga anbud för att bygga ett hus och då tar man det anbudet med det rimligaste priset till rätt kvalitet. Bygger de fel får de bygga om eller så blir de skadeståndsskyldiga. Det blir en drivkraft att bygga så rationellt som möjligt till ett rimligt pris. I välfärden är det annorlunda. Där får man en fast skolpeng och det enda sättet att tjäna pengar är att stoppa delar av pengen i fickan. Det ger större klasser, lägre löner och färre elver. Drivkraften drabbar kvaliteten direkt. Det är likadant inom den privata äldreomsorgen, det blir fler delade turer, sämre anställningstrygghet och lägre personaltäthet. 

Hur ser du på konkurrensen från Feministiskt initiativ och Miljöpartiet inför valet?

– Vi kommer inte att prata om dem. Jag ser att de kopierar oss, men vi är originalet och därför går det bättre för oss. Vill de konkurrera om att vara det bästa vänsterpartiet så får vi gilla det.

"En energikick"

De lokala vänsterpartisterna var glada över att få sin partiledare på besök. 

– Det är spännande och kul. En energikick för oss som jobbar lokalt, att han kommer hit, säger Jens Stenman, Malin Pettersson och Peter Fjällgård.

Kan det påverka positivt för er?

– Det är svårt att säga, det avgörs ju på valresultatet, men vi ser att det finns ett stort intresse och har sett en tillströmning av nya medlemmar den senaste tiden.

Besökt ALV

Vad vet då Jonas Sjöstedt om Vimmerby? Bortsett från Astrid Lindgren ändå en del. 

– Det är ju Astrid Lindgren, hon har format min bild av Vimmerby. Men jag vet att det finns en industri som gör torrmjölk, att det finns en del andra lite större industrier och att det är en utflyttningsbygd till viss del. Det är svårt att få de unga att stanna. 

Privat har han varit på Astrid Lindgrens Värld. 

– Så klart har jag varit där med mina barn, jag har haft samma ärende hit som alla andra. Jag har också besökt inspelningsplatsen för alla barnen i Bullerbyn.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt