Annons:

Omedelbar kritik mot landstingsbudgeten

Oppositionsrådet Gudrun Brunegård är inte förtjust i majoritetens budget. Foto: Jakob Karlsson

Omedelbar kritik mot landstingsbudgeten

I går presenterade Landstingsmajoriteten sin budget för 2018. Kritiken från oppositionen lät inte vänta på sig.
– Med den budget som nu majoriteten presenterar så befarar jag att vi kommer få ytterligare ett år med stora svårigheter att bemanna våra verksamheter, säger Gudrun Brunegård (KD).

Annons:

Budgeten innehåller satsningar på cirka 85 miljoner kronor. 20 av dem går till att införa vårdsamordnare och knappt tio för att utveckla digitaliseringen.

Budgetförslaget kritiseras av oppositionens företrädare i landstinget. Kristdemokraternas Gudrun Brunegård anser att det finns en annan verklighet inom vården som majoriteten inte hanterar med sitt budgetförslag.

– Under hela året har både medarbetare och de fackliga organisationerna varit ovanligt tydliga med landstingets brister i arbetsmiljön. Dessa grundar sig främst i dålig bemanning. Jag sätter större tilltro till Vårdförbundets verklighetsbeskrivning, som stämmer överens med vad jag själv bevittnat, än Anders Henrikssons skönmålning. Medarbetarna är vår viktigaste resurs, säger hon i ett pressmeddelande. 

 "Hade väntat mig stora insatser"

Brunegård hade väntat sig fler satsningar på arbetsmiljön.

– När landstingsmajoriteten nu presenterar sin budget så hade jag väntat mig stora insatser vad gäller vårdpersonalens arbetsmiljö, för att kunna säkra bemanningen och kunna få igång arbetet med att korta vårdköerna. Utan kompetenta medarbetare så kommer vi heller inte lyckas med tillgängligheten och det nödvändiga arbetet med att korta vårdköerna. Tyvärr tvingas jag konstatera att skillnaden mellan att skapa vårdköer och kapa dom, är ett (S), menar Brunegård.

Efterlyser fast läkarkontakt 

Även Centerpartiets oppositionsråd Christer Jonsson höll inne med applåderna. Jonsson saknar åtgärder för att fler medborgare ska få en fast läkarkontakt.

– Att man klarar av att producera över 70 sidor text om hur landstinget ska utvecklas, utan att med en rad nämna fast läkarkontakt är utan tvekan en prestation. Men inte en prestation att vara stolt över och att skryta med. Tvärtom, säger Christer Jonsson (c), landstingsråd i opposition, i ett pressmeddelande. 

I exempelvis Högsby ska nio av tio invånare sakna fast läkarkontakt – trots att patientlagen stipulerar att alla ska ha det.

– Vi har en plan och ett mål, vi vill säkerställa fast läkarbemanning och på sikt öka läkartätheten och minska antalet patienter per läkare. Det handlar om att göra det attraktivare att arbeta på våra hälsocentraler och ge våra patienter möjlighet till fast läkarkontakt, säger Christer Jonsson.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt