Annons:

JUST NU: Hultsfreds kommun säljer samtliga äldreboenden

Kommunalrådet Lars Rosander (C) är nöjd med beslutet att sälja kommunens äldreboenden till en nybildad ekonomisk förening. Foto: Ossian Mathiasson

JUST NU: Hultsfreds kommun säljer samtliga äldreboenden

Hultsfreds kommun kommer att sälja samtliga äldreboenden till en nybildad ekonomisk förening. Samtidigt ingår man ett partnerskap med Riksbyggen för att renovera äldreboendena – och utöka antalet platser.
– Syftet med det här är att på en trygg och säker bas få till en flerårsplan, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Dagens Hultsfred kan i dag berätta att kommunen kommer att sälja samtliga särskilda boenden och samtliga trygghetsboenden till en nybildad ekonomisk förening. Frågan var uppe i kommunstyrelsen i dag och kommer slutgiltigt avgöras i nästa kommunfullmäktige.

Ärendet har utretts under lång tid och kommunen väljer nu att ingå ett partnerskap tillsammans med Riksbyggen för att renovera och bygga ut fastigheterna som man i dag har i egen ägo.

– På det här sättet får vi en klar och tydlig plan över de investeringar som behövs fram till 2024. Vi lägger fastigheterna i en ekonomisk förening där sex av sju ledamöter utses av kommunen. Det handlar inte om att sälja ut dem utan vi kommer ha kvar kontrollen. För verksamheten i fastigheterna blir det ingen skillnad, berättar Lars Rosander (C). 

Säljs inte till marknadspris

Fastigheterna kommer att säljas till kommunens bokförda värde och inte till marknadspris. Det bokförda värdet ligger på cirka 100 miljoner kronor. Om- och tillbyggnaderna väntas kosta 300 miljoner kronor.

– Skulle vi ta ut marknadspris skulle det bli högre kostnader för föreningen. Syftet med det här är att på en trygg och säker bas få till en flerårsplan. Riksbyggen kommer att bli byggherre och sedan kommer de upphandla entreprenörer.

Bostadschefen kritisk

Fastigheterna det handlar om är Knektagården och Lindgården i Hultsfred, Ekliden i Virserum, Hemgården i Målilla. Även de äldreboenden som Hultsfreds Bostäder äger – Klockargården i Vena och Lundagården i Virserum – ingår i affären.

– Affärsmässigt är det här inte bra för bolaget. Vi tappar intäkter på fyra miljoner per år, säger Hultsfreds Bostäders vd Nicklas Wainebro om affären. Mer om hans syn på beslutet kan du läsa om här.

Högre hyror för de äldre

Totalt berörs över hundra äldre av affären. En följd kan bli högre hyror.

– Det sker oavsett om det är kommunen eller Riksbyggen som bygger om. När lokalerna blir mer moderna och bättre måste hyrorna höjas. Hyrorna höjs inte på befintliga lägenheter, utan först när vi gjort en insats. Dessutom finns det bostadstillägg att söka som staten skjuter till.

”En stor satsning”

Fastigheterna består av cirka 130 lägenheter. Riksbyggen åtar sig att bygga ytterligare 31 stycken i Hultsfred och Målilla.

– Det här innebär en stor satsning när det gäller äldreboenden och vi har bestämt oss för att finnas kvar på samtliga orter. Det är det viktiga i det här.

Vad händer med eventuella överskott i den ekonomiska föreningen?

– Allt överskott stannar där och de kan användas till fastigheten eller så kommer man lägga undan pengar till framtida underhåll. Det är upp till stämman att besluta vad man gör med överskotten.

”Vill säkra upp jobb”

Enligt Rosander kommer inte Riksbyggen att få någon förtjänst av hyresintäkterna.

– De vill säkra upp jobb och kommer ha entreprenaderna. De kommer ha en intäkt på de byggnadsarbeten som ska göras och får ett långsiktigt avtal när det gäller skötseln. Riksbyggen gör samma sak i Högsby. De kommer tjäna pengar på sitt sätt.

Enligt Nicklas Wainebro tjänar Hultsfreds Bostäder fyra miljoner per år på de här fastigheterna. Hur ser det ut för de fastigheter kommunen äger?

– Vi räknar inte på samma sätt, men vi har nollresultat på de fastigheter som vi äger. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt