Annons:

Wainebro: ”Det här är en jättedålig affär”

Klockargården i Vena är en av de fastigheten som Hultsfreds Bostäder tvingas sälja till den nybildade ekonomiska föreningen. Foto: Hultsfreds kommun

Wainebro: ”Det här är en jättedålig affär”

Hultsfreds Bostäders vd Nicke Wainebro är mycket kritisk till beslutet att sälja ut kommunens äldreboenden. Hultsfreds Bostäder kommer att tappa intäkter på fyra miljoner om året – pengar som de övriga hyresgästerna på sikt för gå in och täcka.
– Det här är en jättedålig affär, säger han.

Annons:

I kväll berättarde Dagens Hultsfred att kommunen kommer att sälja 130 lägenheter för äldre till en nybildad ekonomisk förening. Samtidigt inleder man ett partnerskap med byggjätten Riksbyggen som åtar sig att renovera och bygga ut äldreboendena.

Hultsfreds Bostäder äger två av fastigheterna som ska säljas: Klockargården i Vena och Lundagården i Mörlunda. Fastigheterna kommer att säljas för 61 miljoner kronor – men de är i dag belånade till 38 miljoner kronor. Ytterligare cirka fyra miljoner kronor försvinner i skatt.

Kvar blir 19 miljoner – och minskade årliga intäkter med fyra miljoner kronor.

– Vi får in fem års drift på den här affären och ska man se det affärsmässigt är det inte bra för bolaget. Det är en jättedålig affär. Värdet försvinner från oss, säger Hultsfreds Bostäders vd Nicke Wainebro. 

 "Kan inte höja så mycket"

I fastigheterna finns det 38 lägenheter för särskilt boende och 37 för trygghetsboende. Samtliga omfattas av affären. Den årliga förtjänsten på fastigheterna behöver bolaget nu arbeta in på andra håll.

– Vi backade 2,6 miljoner förra året och måste räta upp ekonomin sedan tidigare. Nu blir det ytterligare fyra miljoner och vi får kämpa ordentligt. Det kommer att bli jättesvårt. Vi får minska ned med en tjänst i skötsel.

En annan åtgärd blir att höja hyrorna för de befintliga hyresgästerna.

– Fyra miljoner motsvarar fyra procent av vår omsättning och så mycket kan vi inte höja med, men det här kommer drabba alla hyresgäster.

Wainebro hade hellre sett att kommunen själv byggt ut antalet äldreplatser och renoverat fastigheterna.

– Mycket i projektet är att göra om en del boenden och skapa fler gemensamma platser. Det hade vi kunnat klara tillsammans med ÖSK och konsulthjälp. Det är lite trist och jag är lite besviken över det här, men man måste acceptera det samtidigt.

 "Så ska man inte se det"

Kommunalrådet Lars Rosander menar att alla fastigheter måste klara sina kostnader.

– Det är riktigt att man tappar intäkterna där, men alla fastigheter måste bära sig. Hultsfreds Bostäder får se över sitt totala fastighetsbestånd och se till att man inte har fastigheter som går med förlust. Nu har kommunen subventionerat andra hyresgäster.

Wainebro menar att alla hyresgäster blir förlorare på den här affären. Hur ser du på det?

– Så ska man nog inte se det. Man måste se över ekonomin och man kan inte skylla på att man haft så bra intäkter från kommunala serviceboenden som subventionerat andra hyresgäster. Det är mer så man kan se det. De får titta på det här och se till att man ligger mer rätt i hyrorna framöver. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt